Hopp til innhold

– Hadde jeg vært ute hadde jeg blitt drept

En skypumpe raserte et boligstrøk i Ullerøy i Østfold fredag formiddag. Borghild Mjønes priser seg lykkelig over at hun var innendørs.

Skypumpe

Skypumpe

Borghild Mjønes priser seg lykkelig over at hun var innendørs.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Jeg så plutselig at trampolinen fløy. Hadde jeg vært ute, så hadde jeg blitt drept. Det var nifst, sier hun.

Mjønes var både barnepasser og huspasser for noen som var i London. Nå har huset store skader, men barna har det i alle fall bra ...

– Det er ikke noe særlig artig. Nå venter jeg bare på at barna skal komme hjem fra skolen. Men skal de inn i huset, må de gå inn døra på altanen. Her er det mye som må sikres, sier hun.

LES OGSÅ:

– Alle trærne har «vælva»

Skypumpe

Torger Karlsen har fått eiendommen rasert etter skypumpens herjinger.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

Ikke langt unna bor Torger Karlsen. Han vet knapt om han skal le eller gråte når han skuer ut over eiendommen sin.

– Dette er ekstremt. Det er helt ekstremt, gjentar han.

– Kona ropte på meg og ba meg komme og se! Det blåste og det virvlet. Vi hørte det smalt og så at hagemøblene føk rundt. Så hørte vi at det braket. Da gikk TV-antenna mi! Så gikk pipehatten! Da jeg gikk ut og så, så hadde alle trærne «vælva».

Han anslår at det gikk med rundt 15 trær på eiendommen hans. I skogen bak huset tror han det ligger rundt 40–50 trær som har blitt røsket opp av skypumpen.

– Dette er elendig vær. Nå har vi opplevd åssen det er å ha det, så jeg synes synd på dem som bor på vestlandet, ler han.

Hos naboen hans var skadene enda større. Der har takstein blitt røsket opp og ligger spredt ut over hele hagen.

(Artikkelen fortsetter under)

Skypumpe

Store trær har blitt blåst over ende.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

Utsatt for skypumper

Sør- og Østlandet er spesielt utsatt for skypumper på grunn av høye temperaturer, og aller helst på sensommeren.

En skypumpe er en miniversjon av en tornado, og slike fenomen ofte oppstår knyttet til torden.

Skypumper oppstår i forbindelse med cumilformede skyer, og vanligvis ikke i forbindelse med superceller slik tornadoer oftest gjør.

– Dette var en skremmende opplevelse. I 1992 opplevde jeg nyttårsorkanen i Trøndelag. Men dette var verre, mener Borghild Mjønes etter dagens herjing i Østfold.

Meteorolog Hilde Holdhus i StormGeo uttalte tidligere i sommer at menneskeskapte klimaendringer gjør at det blir mer torden og regnbyger om sommeren, og dermed øker også sjansene for slike fenomener.

– Luften skal bli varmere og mer fuktig. Da er det større sjans for at vi får ustabil luft med bygeskyer. Da er det sannsynlig at vi kan få flere fenomener som dette.

Se timelapse av skypumper:

Timelapse-video av skypumper utenfor Fevik, tatt av John Sperre

Timelapse er en serie stillbilder satt sammen til fort film, her med ett sekund mellom hvert bilde. – Jeg har aldri sett noe slikt. Det varte en halv time, sier John Sperre som tok bildene fra stuevinduet på Lauvåsen på Fevik tidligere i år.