Skyldig i to giftdrap

En spritsmugler fra Moss er kjent skyldig i to tilfeller av giftdrap i Borgarting lagmannsrett.

 

Sprit
Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Retten bestemte seg etter over fem timers vurdering fredag ettermiddag for å kjenne mossingen skyldig i to giftdrap, skriver Moss Dagblad på nettet.

To andre som var tiltalt for å ha forgiftet folk med metanol går fri i forhold til tiltalen om giftdrap og kan maks få ett års fengsel for uaktsomhet.

Dømt til 12 år

Mossemannen ble i Moss tingrett dømt til 12 års ubetinget fengsel 8. april 2005. Han  er regnet for å være hovedmannen i det såkalte "mossepartiet".

En 50-åring fra Rygge ble dømt til åtte års fengsel, mens en Greåker-mann på 40 år ble dømt til fire års ubetinget fengsel i samme sak.

Smuglersprit
Foto: HO / SCANPIX

Rettens medlemmer svarte fredag nei på hvorvidt mennene fra henholdsvis Rygge og Greåker var skyldige i giftdrap, skriver Moss Dagblad.

 På tilleggsspørsmålet juryen fikk om de to var skyldige i uaktsom overtredelse av loven, ble svaret «ja». Begge er tiltalt for innførsel og distribusjon av store mengder sprit. Begge har tilstått sine roller.

Dom faller onsdag

Mandag og tirsdag vil erstatningsspørsmålet til skadede og etterlatte bli behandlet i lagmannsretten.

Erstatningssummene varierer mellom 100 000 til 1,2 millioner kroner.

Ifølge dommen fra i fjor er flere av ofrene skadet for livet.

En av de skadede har  typiske senfølger etter metanolforgiftning i form av sterkt nedsatt syn og hjerneskade. For praktiske formål er denne personen blind i tillegg til hjerneskaden, uttalte ifølge dommen sakkyndige Dag Jacobsen i retten i 2005.  

Det er ventet at mossingen vil anke dommen til Høyesterett, skriver avisen. 

Metanolsaken:

Den 6.september 2002 gikk alarmen på sykehuset Østfold da en voksen kvinne blir lagt inn med metanolforgiftning.

To dager etter blir nok en person lagt inn med samme type forgiftning.

Det viste seg at det var livsfarlig smuglersprit i omløp og ingen kjente til hvor mye som var solgt.

Og flere ble syke. I løpet av høsten kom 11 pasienter til sykehusene i Fredrikstad og Moss med alvorlige metnalforgiftninger.

Bare rask og omfattende behandling med dialyse gjorde at de fleste slapp unna uten varige men.

Politiet fikk raskt vite hvem som hadde smuglet spriten inn i landet. Men problemet var at spriten var solgt til flere mellommenn som igjen  solgte den til en rekke kunder over hele østlandsområdet.

Politiet gikk ut med advarsel mot å drikke enhver form for smuglersprit.

Saken tok en alvorlig vending da to menn fra Moss døde etter å ha drukket metanolholdig sprit.

18 døde

Utover høsten 2002 ble stadig flere syke og flere døde rundt om i hele landet. To og et halvt år etter at saken ble kjent var 18 personer døde etter å ha drukket metanolsprit.

30 personer hadde vært lagt inn på sykehus for livsviktig behandling

Politiet har siden høsten 2002 gjennomført en av de største etterforskningene her til lands noensinne. Over 200 personer har blitt bøtelagt eller fått fengselsstraffer for å ha kjøpt eller solgt sprit.

Etterforskningen har vist at spriten kom fra en fabrikk i Portugal og at den trolig ble blandet ut med metanol fordi mafiaen ønsket å spare penger. Deretter ble spriten smuglet inn til Norge av to grupperinger som ikke visste om hverandre.

To østfoldinger ble tiltalt for å ha smuglet inn et parti på 6 400 liter metanolsprit, mens Erik Fallo innrømmet å ha smuglet inn flere titusen liter av den samme spriten.

Ingen av hovedmennene har erkjent at de visste at spriten inneholdt metanol da de solgte den.