Hopp til innhold

– Noen vil kjøpe så fort som mulig, og helst før visning

Små leiligheter selges til skyhøye priser i Oslo. Oftere og oftere opplever eiendomsmeglere at folk heller vil betale ekstra for å unngå budrunder.

Huitfeldts gate 3

VIKTIG MED VIDVINKEL: Denne leiligheten i Huitfeldts gate i Vika er på 38 kvadratmeter. Den ble solgt for 2,4 millioner kroner, over 400.000 kroner mer enn prisantydningen.

Foto: Privatmegleren

Ifølge Finansavisen gikk en liten toromsleilighet på St. Hanshaugen for en kvadratmeterpris på nesten 100.000 kroner i forrige uke.

Til avisen sier daglig leder Jon Anders Reutz hos Ihus at prisen er uvanlig høy, men at den ikke er det eneste eksemplet på rådyre, små leiligheter i hovedstaden.

– Boligmarkedet i Oslo koker på de mindre leilighetene. Alle er solgt for godt over det som er solgt tidligere i samme bygård eller område, sier Reutz.

Betaler for å slippe budrunde

Eiendomsmegler Thomas Wahl er daglig leder for Aktiv Grünerløkka/Torshov, og sier seg helt enig i at boligmarkedet for de små, sentrumsnære leilighetene i Oslo er brennhett.

– Definitivt. Trenden vi så før sommeren fortsetter, der vi hadde de beste mai- og juni-månedene siden 2000. Vi solgte 85 boliger på 60 dager. Den første boligen vi solgte etter ferien, midt i juli, gikk 500.000 kroner over takst. Og den var ikke stor.

Thomas Wahl

Daglig leder Aktiv Grünerløkka/Torshov, Thomas Wahl.

Foto: Aktiv

Wahl sier at de oftere og oftere ser at folk ønsker å unngå budrunder, og dermed også er villig til å betale for det.

– I går kom noen innom kontoret. De skulle kjøpe en liten toromsleilighet på maks. 50 kvadratmeter til maks. tre millioner kroner, og de ville kjøpe så fort som mulig og helst før visning. Det er en trend, sier han.

– Ikke minst på sommeren når studentene kommer til byen og trenger et sted å bo fort. For oss betyr det gode visninger, og mye foreldrepenger. Jeg vil anslå at seksti prosent av disse kjøperne har foreldrene med på slep. Det er veldig tøft å skulle kjøpe helt alene i dette markedet.

Wahl tror at det er flere grunner til at studenter utenbys fra kan presse opp prisene på de sentrale, små leilighetene. Samtidig som mange får hjelp av foreldrene, ønsker mange å bo sentralt – og vet heller ikke så mye om Oslo utenfor ring 3.

– På kontoret vårt har vi solgt den samme boligen tre og fire ganger, til stadig høyere priser. Det gir en trygghet, og mange som ikke er fra Oslo synes det er tryggest å investere i sentrum, og betaler for det. De kjenner ikke noe særlig til bydelene som ligger lenger unna sentrum, sier han.

– I tillegg har de fleste hørt at det er dyrt i Oslo, uten at de nødvendigvis vet så mye om prisene i markedet. Dermed kan de bruke mer penger enn nødvendig fordi de vil "slå til" for å få tilslaget.

– Studenter vil heller eie enn å leie

Hos Privatmegleren på Majorstua, forteller eiendomsmegler Lars Jakob Aarak at de har hatt det travelt i sommer.

– Folk er ute og ser etter bolig, selv om det er sommer. Vi er et av få kontorer som har holdt åpent gjennom hele sommeren, og som har kjent på markedet hver dag. Og vi har solgt mye smått, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maries gate 12A

TRANGT OG DYRT PÅ MAJORSTUA: Denne 31 kvadratmeter store leiligheten i Maries gate ble solgt for 2.550.000 kroner. Det gir en kvadratmeterpris på over 82.200 kroner.

Foto: Privatmegleren

Blant annet har de nettopp solgt en leilighet på 32 kvadratmeter i Bjerregaards gate for over 2,2 millioner. Det var 230.000 kroner mer enn prisantydning. Han sier at studenter, med foreldre, er med på å få prisene opp om sommeren.

– Studenter ser at leieprisene er høye, og at det fort kan lønne seg å eie med den lave boligrenta som er nå. Samtidig vil foreldre hjelpe barna, og helst få dem inn på boligmarkedet så fort som mulig.

Aarak sier at mantraet "beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet" i høyeste grad gjelder dette markedet.

– De fleste vet hvor Majorstua, Frogner og Bislett er, og er mer skeptiske til å se på leiligheter som ligger utenfor bykjernen.

– Selger bra om sommeren

Åge Pettersen

Kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen.

Foto: Stine Moen

Kvadratmeterprisen på brukte OBOS-boliger i Oslo-området var 0,4 prosent lavere i juli enn i juni. Samtidig er den 2,1 prosent høyere enn i juli 2013.

– Juli er normalt en stille måned i boligmarkedet. Til tross for de varme ukene vi har hatt nå, har prisene holdt seg nokså stabile gjennom sommeren. Salget har også vært godt, med 440 boliger solgt. Det er 46 flere enn i juli fjor, sier kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen.

Statistikken skiller ikke på type leilighet eller areal, og viser derfor ikke om det er de minste leilighetene som selger best. Pettersen sier likevel at de vet at disse boligene er populære nå.

– Små leiligheter er det som selger bra om sommeren, og slik er det i år også. Studiestart nærmer seg, og mange ungdommer skal etablere seg i byen.

Tror prisene vil stige

Eiendom Norge legger ut boligprisstatistikken for juli på tirsdag. Så langt i år har prisutviklingen vært høyere enn forventet, og kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard sier at de har endret prognosene sine for 2014.

Nå tror de ikke på nedgang, men tvert imot at boligprisene vil stige med to prosent i 2014.

– Vi har endret prognosene på bakgrunn av hvordan markedet har utviklet seg så langt i år, sier Lundesgaard.

–Vi trodde at den avdempingen vi så i markedet i fjor, skulle fortsette. Når den ikke gjorde det, ble vi nødt til å revurdere. Så lenge norsk økonomi går godt, og arbeidsledigheten er lav, tror vi på en stabil og jevn boligprisutvikling.