Skummende ølsuksess på mikronivå

Humlen går så det suser, og bare det siste året har Oslo fått tre nye mikrobryggerier. Her kan folk få øl krydret med koriander, pepper, lakris og sjokolade.

Oktober er ølmåned, med ølfestivaler flere steder. Og nå popper det stadig opp nye mikrobryggerier, for nordmenn blir bare mer og mer ølbevisste.

Norges første øl-sommelier.

Amund Polden Arnesen heller øl i glasset som om det skulle være en kunstart, men for Norges første øl-sommelier så er øl kunst.

– 45 grader i glasset, vi heller i litt forsiktig først, så retter vi opp for å få en liten skumkrone. Stopp og svirr ølen rundt i glasset, og ta inn aromaen. Her er det masse røsta gode toner, karamell, knekk og mørk sjokolade.

Han ser lykkelig på det mørke mikrobryggede ølet. Som øl-sommelier har han mer enn nok å gjøre, for den norske ølhunden har blitt mer sofistikert og bevisst.

Oktoberfest

Vi er i ølens høysesong - oktober. Måneden da tyskerne lar seidelen gå for å feire sin lange tradisjon med ølbrygging.

I morgen er det vår tur, da starter Oslo ølfestival. I tre dager til ende kan folk smake, lukte, brygge og lære om øl. For den tradisjonelle pilsneren i butikken har fått mange nye konkurrenter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mikrobrygget øl

Mikrobrygget øl kan ha smak av koriander, pepper, knekk og karamell.

Foto: Thomas Martinsen / NRK

Flere vil ha mikrobryggeri-øl

Både i butikkene og på Vinmonopolet øker salget av øl fra mikrobryggerier.

Hittil i år har Oslo-polene solgt 65 500 liter norsk mikrobryggeri-øl. Det er 35 prosen mer, sammenlignet med samme periode i fjor.

Norgesgruppen forteller at de har økt omsetningen av mikrobrygger-øl i sine butikker med 42%, fra 2012 til 2013.

– Men ølmarkedet er fortsatt pyttelite hvis du tar bort den lyse industrielle lageren, sier sommelier Amund Polden Arnesen.

Like komplisert som vin

Han opplever at folk vil vite mer om ølet de drikker. Derfor har han opprettet en egen skole for ølkelnere i Norge. Snart kan første kull guide restaurant- og bargjester gjennom vrimmelen av mikrobrygget øl fra inn- og utland.

– Smaken av øl er like komplisert som vin, og etterhvert vil nok spesialølen også ta litt av markedet til ikke bare lageren, men også vinen.

Elsker mikro-øl

Folk vi traff på en av Oslos mange ølbarer skåler for den nye øltrenden.

«Jeg drikker nesten bare øl fra mikrobryggerier, og så har jeg begynt å brygge selv.»

«Jeg synes det er gøy å prøve noe nytt, nå drikker jeg mest IPA.»

«Jeg tror at når folk først har fått smaken på skikkelig godt øl, så blir det ikke det samme å gå tilbake til lett industriøl.»

Mikrobrygget øl er populært

Mange øl-sorter å velge mellom på mikrobryggeri i Oslo

Foto: Thomas Marthinsen / NRK
Øl brygging

Begrepet mikrobryggerier brukes om mindre, lokale bryggerier som baserer seg på den klassiske bryggeritradisjonen.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK