Skulle verne skip - lot dem synke

Stiftelsene bak «MS Hamen» og jakten «Ingeborg» overtok båtene for å bevare dem. Begge har sunket i vinter.

M/S Hamen

Da M/S Hamen ble kjøpt skulle den vært fraktet til Norge for restaurering. I stedet ble den lagt i opplag i Iddefjorden på svensk side og er i en elendig forfatning.

Foto: Pål Andersen/NRK

Riksantikvaren er kritisk til stiftelsene som eier de verneverdige båtene «MS Hamen» og «Ingeborg».

Begge båtene har i vinter sunket etter å ha ligget fortøyd i mange år i påvente av å bli restaurert. Bak de to verneprosjektene står noen av de samme personene.

– Det er de samme ressurspersonene som står bak disse prosjektene, men det er to forskjellige stiftelser og to forskjellige eierskap, forteller seksjonssjef hos Riksantikvaren, Alexander Ytteborg.

LES OGSÅ:

Millioner brukt på synkende skip

«MS Hamen» er de siste dagene blitt hevet etter at akterenden sank til bunns i Iddefjorden noen tid tilbake.

I Oslo Havn ligger den gamle jakten «Ingeborg». Skipet har omfattende skader etter å ha sunket to ganger der hun ligger.

Sist gang hun sank var i februar. Frem til 2002 ble 3,4 millioner kroner brukt til å bevare «Ingeborg». Nå er det tvilsomt om hun kan reddes.

Riksantikvaren mener eierne har skylden og viser til at det har vært vanskelig å samarbeide med dem.

SE VIDEO: - Hamen synker

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

LES OGSÅ:

Holder tilbake penger

– Vi har fulgt opp dialogen hele tiden med eierne. Men det har vært en del utfordringer å kommunisere med stiftelsen som eier «Ingeborg».

Styreleder Arne Øistein Holm ønsker ikke kommentere saken overfor NRK Østfold,

Stiftelsen bak «MS Hamen» har fått tilsagn om 2 millioner kroner fra Riksantikvaren til sikring av skipet. 450.000 kroner er utbetalt allerede, men mye skal på plass før eierne får ut resten av pengene.

– Når det gjelder de siste 1,5 mill som venter på «Hamen», så må båten være dokksatt og det må være gjennomført arbeider i henhold til søknaden. Det kommer ikke penger til «Hamen »før man har sett store forandringer i det prosjektet.

Holm har tidligere uttalt til Sveriges Television Västnytt, at stiftelsen har innhentet pristilbud for å sette skipet i dokk, både i Norge og i utlandet.

LES OGSÅ: