Skulle feire fødselsdag – ble hentet av politiet

Masoud Mousavi (7) skulle feire bursdagen sin på Leos Lekeland i Fredrikstad. Men natten før kom politiet, hentet familien og sendte dem til Afghanistan.

Masoud Mousavi

Masoud Mousavis bursdagsfeiring ble ikke som han hadde tenkt. Nå sitter familien på hotell i Kabul.

Foto: Privat

– Vi inviterte så mange til lillebrors fødselsdag på Leos Lekeland. Vi hadde bestilt alt. Det skulle komme venner og deres familier. Og så skjedde alt dette.

Det sier Aghdas Mousavi, Masouds storesøster. Hun var den første i familien som kom til Norge. Etter en lang prosess for å få opphold, fikk hun endelig medhold i Borgarting lagmannsrett i februar.

Familien hennes kom senere. Lillebror Masoud har levd fire og et halvt av sitt syvårige liv i Norge. Etter drøye to års utredning, konkluderte Utlendingsnemnda den 25. mai med at brødrene Masoud og Javid og foreldrene Yosef og Saeqa ikke får opphold i Norge.

Derfor kom tjenestemenn og kvinner fra Politiets utlendingsenhet på nattbesøk, bare timer før feiringen av minstemanns sjuårsdag.

Aghdas Mousavi

– Jeg ba dem ta det med ro, dette er umenneskelig, sier Aghdas om morens angstanfall og hvordan politiet reagerte. – Vi gjør bare jobben vår, svarte de.

Foto: Privat

– Vi sov, og rundt klokken halv tre om natta kom åtte-ni politifolk inn i huset vårt. De sa at foreldrene mine måtte pakke sammen det viktigste de hadde, for de skulle sendes til Trandum mottak i Oslo for å bli transportert videre til Afghanistan.

Angstanfall

Moren fikk angstanfall, som hun har fått flere ganger før, forteller Aghdas. Hun gråt og fikk pusteproblemer. Det tok 30–40 minutter før ambulansen kommer, fortsetter Aghdas.

Javid og Masoud Mousavi

Javid og Masoud Mousavi, ved en tidligere og hyggeligere anledning.

Foto: Privat

Da legen kom, sjekket hun morens hjerterytme, og spurte om hun hadde det slik ofte.

Utagering og håndjern

Storebror Javed (17) og faren Yosef begynte å pakke. Javed reagerte på morens situasjon. Da han ble plassert i en av de to politibilene raknet det for gutten. Han slo seg selv i hodet og skrek på mamma.

Tjenestemennene tok ham med ut av bilen og la ham på bakken. Håndjern ble tatt i bruk.

– La meg se mamma!, ropte han, sier Aghdas.

Politiets utlendingsenhet (PU) kan ikke kommentere denne enkelthendelsen, med mindre taushetsplikten blir opphevet, svarer kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i PU.

På hotell i Kabul

Allerede lørdag var familien på vei til Afghanistan. Aghdas fikk beskjed av slektninger.

– De er foreløpig på et hotell i Kabul, og skal være der i to uker.

– Jeg er trolig bekymret og fortvilet. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. Nå leter jeg desperat etter en jobb, slik at jeg kan støtte dem økonomisk, sier hun.

Stevnet til Oslo tingrett

Advokat Sigrid Broch

Sigrid Broch sier det er mulig å gå rettens vei til å få familien Mousavi tilbake til Norge.

Foto: Marte Vike Arnesen

Advokat Sigrid Broch representerte Aghdas Mousavi i hennes kamp for å få oppholdstillatelse i Norge. Siden da har Borch også bistått resten av Aghdas' familie juridisk.

– Jeg leverte en stevning om midlertidig forføyning til Oslo tingrett for å få stanset tvangsutsendelsen av familien. Dette ble Politiets utlendingsenhet informert om, sier hun.

Men familien ble likevel sendt til Kabul.

– Normalt sett pleier utlendingsmyndighetene å respektere en slik begjæring til tingretten. Det har de ikke gjort i denne saken. Hvorvidt det er bevisst eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, sier Broch.

PU svarer på generelt grunnlag at begjæringer sendt inn etter kontortid på en fredag ikke vil føre til at en planlagt uttransport i helga blir avbrutt.

– Om retten avgjør at utsendelsen av familien Mousavi ikke er korrekt, er det fullt mulig å hente familien tilbake til Norge.