Hopp til innhold

Skuffet varaordfører

- Sykehus på Gullaug er lagt bort for godt, sier Drammens varaordfører.

Gullaug sykehus

Det manglet ikke på planer for et sykehus på Gullaug.

Foto: Sykehuset Buskerud

Helseminister Sylvia Brustad garanterer at det skal bygges nytt sykehus i Østfold. Buskerud og Østfold har en tid nå ligget ganske likt i løypa for nytt sykehus.

I Østfold står sykehustomta klar på Kalnes i Sarpsborg, i Buskerud er det ingen tomt å bygge sykehuset på etter at helseministeren ikke brukte forkjøpsretten til tomta på Gullaug.

Ikke noe nytt

1. mai besøkte Sylvia Brustad Sarpsborg og lovte altså østfoldingene sitt nye sykehus. For Drammens varaordfører, Freddy Hoffmann, kommer ikke dette som noen overraskelse. Han mener det lenge har vært klart at det ikke blir bygd noe sykehus på Gullaug i Lier.

- Spikern i kista for Gullaug ble satt i styret i Helse Sør-Øst like før jul. Så dette har i realiteten vært dødt lenge, sier han.

Det har en tid vært usikkerhet om Helse Sør-Øst har råd til å bygge nytt både i Østfold og i Buskerud. På siste styremøte ble det lagt fram beregninger som viste at hvis begge sykehusene blir bygd, vil alt Helse Sør-Øst har å bruke til investeringer være bundet opp i mange år framover. I løpet av dette året skal styret avgjøre hva som skal bygges, og når det blir bygging.

Forhandler om mindre tomt

Allerede for halvannet år siden lovte helseminister Sylvia Brustad nytt sykehus på Gullaug i Lier.

Men det eneste som har skjedd siden den gang er at det ikke lenger fins noen sykehustomt på Gullaug. Sylvia Brustad valgte å ikke bruke forkjøpsretten til tomta. Nå skal det forhandles om kjøp av ei mindre tomt, men forhandlingene er ikke kommet i gang ennå, hele fire måneder ute i det nye året. Marit Lund Hamkoll, som er sjef for Sykehuset Buskerud, har planlagt nytt sykehus på Gullaug i mer enn fem år. Hun lar seg ikke skremme av Brustads garantier i Østfold.

- Jeg stoler på Brustad som har sagt flere ganger at vi skal få nytt sykehus i Buskerud, sier hun.

Drammens varaordfører, Freddy Hoffmann, tror utbygging av dagens sykehus i Drammen sentrum blir den endelige løsningen.

- Drammen kommune har vedtatt en reguleringsplan for sykehuset i Drammen. Der er det pekt på arealer der den gamle høyskolen lå. Så alternativet ligger der, det er bare å gripe mulighetene, sier han.