Skuffet over valg av julegavepapir

DRAMMEN (NRK): Gjenvinningsbransjen skulle gjerne sett at vi bruker mer miljøvennlig julegavepapir. Det er stor miljømessig forskjell på glanset papir og gråpapir.

Julepapir

GLANSET PAPIR: Det meste av julegavepapiret kan ikke gjenvinnes.

Foto: Bjørn Grimen / Nrk

På julaften kaster vi flere tonn med julegavepapir. Det glansede papiret skal i restavfallet, mens gråpapir, gaveesker og kartong skal i papirdunken. Restavfall går til forbrenning og blir til energi, og gjenvunnet papir blir til nytt papir.

– Det som kan gjenvinnes til nye produkter, er mye bedre for miljøet. og det sparer naturen når vi bruker ting på nytt og på nytt, sier kommunikasjonssjef Marianne Holen i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen, RfD.

-	Marianne Holen, kommunikasjonssjef Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS

Marianne Holen i RfD.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Likevel er inntrykket deres at det har blitt mer interesse for miljøvennlig innpakning de siste årene. Det meldes også om en økende interesse for miljøvennlig papir hos gavepapirprodusenter.

– Papirprodusenten Hedlunds i Sverige anslår at det selges 20 prosent miljøvennlig papir og 80 prosent glanset. Tenk om det hadde vært motsatt! sier hun.

– Finnes ikke statistikk

Markedssjef i Norsk Gjenvinning, Øyvind Furulund, sier at det ikke finnes statistikk på om folk velger mer miljøvennlig gavepapir nå enn før. Magefølelsen hans sier ikke at det har vært noen stor økning.

– Jeg er skuffet. Det er handelsstanden som burde ta ansvaret for å bruke mer miljøvennlige produkter, sier Furulund.

Marianne Holen i RfD mener også at vi må ta større ansvar selv om hun ser at folk begynner å bli bevisste.

Hyssing, papirduker og gråpapir.

Gråpapir skal gjenvinnes i papirdunken.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Det er nok først og fremst butikkene som må ta det ansvaret, for vi handler det som er på markedet.

– Bevisste kunder

På hobbybutikken Panduro på Gulskogen senter i Drammen, har de solgt miljøvennlig gavepapir så lenge de kan huske.

– Veldig mange kunder er bevisste på å kjøpe miljøvennlig. Vi har kun et par gavepapirtyper som ikke kan gjenvinnes, forteller butikksjef Gerd Torunn Olsen.