Hopp til innhold

– Langt fra noe løft for politiet

Flere reagerer sterkt på bevilgningene til politiet. Oslos byrådsleder mener satsningen på Oslo-politiet i statsbudsjettet er langt fra god nok.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland er ikke lei seg, men ønsker seg mer til politiet i byen.

Foto: Kjersti Solhaug / NRK

Regjeringen foreslår å øke budsjettet til Oslo politidistrikt med 86 millioner kroner .

Styrkingen skal blant annet gå til 22 stillinger til studenter som er ferdig utdannet fra Politihøgskolen sommeren 2011 og helårsvirkning av 20 stillinger som ble opprettet i 2010 til nyutdannede fra Politihøgskolen.

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H), mener at dette ikke er godt nok.

– Man skal ikke være lei seg for 22 nye stillinger, men dette er langt fra nok med hensyn til utviklingen i kriminalitet her i byen, sier Røsland.

Oslo-politiet er dessuten nødt til å spare 65 millioner i år .

Andre Oktay Dahl

André Oktay Dahl (H)

Foto: Thor Erling Brenne

Anstein Gjengedal

Anstein Gjengedal

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
►Les alt om statsbudsjettet i Oslo og Akershus

– Overselges

Røsland får støtte fra stortingspolitiker André Oktay Dahl, som er Høyres justispolitiske talsmann.

– Storberget overselger bevilgningene til Oslo-politiet. Vi mener dette er et opplegg for flere arbeidsledige politifolk. Man kommer til å legge til rette for oppsigelser. Midlene strekker ikke til. Det er et svik mot norsk politi, og spesielt Oslo-politiet. sier Oktay Dahl til NRK Østlandssendingen.

Sjekk hele Oslo-budsjettet

Sjekk hele Akershus-budsjettet

– Svikter nok en gang

Byråd i Oslo Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet, er også lei av fagre løfter.

– Det er en katastrofe at folk fortsatt skal bli utsatt for hverdagskriminalitet som politiet ikke har tid til å etterfølge, det går utover vanlige folk. Jeg er lei av at justisministeren reiser rundt med fagre løfter når realiteten er at det blir færre årsverk og ikke flere, sier Listhaug.

Siden sist budsjett, som skulle være et stort løft for politiet i Oslo, har Oslo politidistrikt måttet nedbemanne . Listhaug mener det bare går en vei.

– Jeg vil si det har gått fra vondt til verre. Situasjonen i Oslo når det gjelder kriminalitet er blitt verre. Mange vanlige folk føler seg ikke trygge i byen. Regjeringen har nok en gang sviktet oss, sier Listhaug.

Justisminister Knut Storberget mener på sin side at det bør holde.

– Oslo har en positiv kriminalitetsutvikling, heldigvis. Oslo politidistrikt må nå tenke på hvordan man bruker pengene ikke bare at man skulle hatt mer, selv om man nå også får mer, sier Storberget.

Vil se nærmere på budsjettet

Politiet vil når gå nøye gjennom tallene for å se hva det vil bety for politiet. De understreker at de må fortsette å være med på fellessatsing på IKT-systemer også i år.

– Budsjettet for 2011 synes å være en videreføring av budsjettet for inneværende år. Det betyr at våre strategiske prioriteringer vil bli videreført – herunder satsningen på synlig og tilgjengelig politi, forebygging av barne- og ungdomskriminalitet, forebygging og bekjempelse av gjenger, innsats mot vinningskriminalitet og innsats mot åpne narkotikamiljøer, sier Oslos politimester Anstein Gjengedal i en foreløpig kommentar.

– Vi har mange gode resultater å vise til i år, og vi mener derfor at budsjettforslaget gjør oss i stand til å opprettholde disse. Vi vil også se om vi kan finne rom for nødvendige investeringer og ytterligere ansettelser, sier Gjengedal.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter .