Trekantekspert skriver om internett

Hun har blogget mot jomfruhinnen og er ekspert i NRK Trekant. Nå gir Ida Jackson fra Fredrikstad ut bok om sosiale medier.

Ida Jackson
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

416 000 personer så henne snakke om runking under første sending av NRK trekant. I 2008 ga hun ut «Jenter som kommer», en håndbok for dem som har sex med jenter. Nå vil hun lære folk å ta over verden.

Hvordan ta over verden

«Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset» kom ut 9. november, og er utgitt på Aschehoug

– Jeg vil ikke kalle det en skikk og bruk for internett, for internett har mye løsere regler enn det. Men boka gir en idé om hvilke utfordringer du møter, og hvilke problemer nesten alle som gjør noe på nett kommer i, sier hun.

Blogging kan best sammenlignes med å ha et fast radioprogram hvor du kan prate om hva du vil. Det føles som den tingen jeg gjør, som er mest meg.

Ida Jackson

Ifølge Statistisk sentralbyrå brukte 73 prosent av alle nordmenn internett daglig i 2009. Alikevel mener Ida at mange ikke helt forstår hva de begir seg ut på.

– Det internett er i dag, er en helt ny arena i samfunnet vårt, hvor nesten ingen av de normale normene har satt seg. Så du har en liten gruppe mennesker, som meg og noen tusen andre, som har brukt sosiale medier en stund og føler at vi er dannede inbyggere av denne merkelige plassen.

– Hver dag kommer det masse nye mennesker på besøk som ikke aner hvordan de skal være sosiale i denne settingen her. De stilte på slottsball, og så glemte de å ta på bukse.

Ida Jackson

«Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset» kom ut på Aschehoug 9. november.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Forandret av blogg

Ida er også kjent som bloggeren Virrvarr. Hun skriver bloggen Revolusjonært roteloft, og har daglig rundt 3000 lesere.

– Blogging kan best sammenlignes med å ha et fast radioprogram hvor du kan prate om hva du vil. Det føles som den tingen jeg gjør, som er mest meg. I alle andre sammenhenger er jeg meg i en eller annen funksjon, men på bloggen er jeg meg slik jeg har lyst til å være meg.

Hun legger tydelig trykk på ordene. Det korte, mørke håret sitter som støpt på hodet når hun nikker.

– På bloggen kan du dele det du liker, og på den måten blir du mye mer oppmerksom på hva du liker. Bloggen endrer deg. Den endrer din måte å snakke på, din måte å tenke på og din måte å diskutere på. Det var veldig rart å komme fra Rød Ungdom hvor man har mye skoledebatter og en veldig klar appellform. På nett må du skrive for en mye mer sammensatt lesergruppe.

Ida mener måten hun skriver på på nett er annerledes enn når hun skriver bøker og andre tekster.

– Skal det være vellykket når du skriver på nett må nesten alle tekster være noe som kan få en respons. Det må være noe som kan være starten på en samtale, mens nesten alt du skriver på papir skal være en avsluttet enhet. Du må skrive for å invitere leserne inn, nesten alle blogginnlegg slutter med et spørsmål.

– Mange tenker ikke på nett

Hun har holdt flere foredrag om nettbruk for unge, og er overrasket over hvor lite mange unge tenker om egen nettbruk.

– Nesten samtlige unge bruker sosiale medier daglig. I byene er det facebook, og jo mer du kommer ut på bygda er det nettby. De bruker det til nesten all kommunikasjon de gjør, og finner stortparten av informasjonen de trenger der. Men når vi skulle snakke med det i timen, hadde de aldri reflektert eller problematisert rundt det.

Blogging kan best sammenlignes med å ha et fast radioprogram hvor du kan prate om hva du vil. Det føles som den tingen jeg gjør, som er mest meg.

Ida Jackson

– Det er ganske artig at det er et så stort område av livet ditt som lærerne aldri har prøvd å snakke med deg om. Innen du har kommet på videregående har lærerne prøvd å spørre deg sexlivet ditt og ølvanene dine, og om du stemte ved valget. Dette skyldes at mange tror at internett er en virkelighet som egentlig ikke fins.

– Eldre har mest problemer

Selv om de unge ikke har reflektert så mye rundt egen internettbruk, mener Ida at det er de eldre som har mest problemer med bruken av nettet.

– Mitt favoritteksempel på folk som ikke har skjønt at internett er på ordentlig, er Eva Kristin Andersen, ordfører i Fredrikstad (Det skal være Anita Vik, bystyremedlem for FrP, journ. anm). Hun ville selge Arisholmen, men det kom en facebookgruppe med folk som protesterte mot salget. Da meldte hun seg inn i denne gruppen, og skrev at det ikke ville bli noe salg. Dagen etter ringte Fredrikstad Blad og spurte om hvorfor det ikke blir salg, og da svarte hun at "det var jo bare på facebook"

Ida rister på hodet, samtidig som hun ler litt oppgitt. Ikke alle er like gjennomtenkte som det hun er.

– Tankegangen at "nei nei, det var bare på facebook" er det som skaper mest problemer på internett. Det største problemet er ikke fjortisser som tar bilder av rumpene sine, og det er ikke dem som skriver stygge kommentarer på youtube. Det er godt voksne mennesker som tror at internett ikke er på ordentlig, og som tror de kan gjøre hva de vil.

Ida Jackson

Telefonen er aldri langt borte når Ida er i møte.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

I kamp mot jomfruhinnen

Hun ga ut «Jenter som kommer» i 2008, sammen med Maren Kristiane Solli.

– Vi ville finne opp sexboka på nytt. Utgangspunktet er en bok for alle som har sex med damer, inkludert damer som har sex med seg selv. Vi ville skrive en bok om alle de delene av det å pule en dame som ikke er kuk i fitte. Det er ikke noe galt med kuk i fitte, men det er det alle skriver om.

Hun snakker klart og tydelig, uten et gram av sjenanse.

– Veldig mye av det jenter lærer og vet om kroppen sin er gammeldagse myter som fortelles om og om igjen. Blant annet hele greia med en jomfruhinne som skal sprekke første gangen du har sex. Det er noe som ikke stemmer, og som aldri har stemt.

– Spesielt for mange av våre nye landsmenn er dette viktig. Leger i Danmark skriver ut jomfrusertifikat, og det er ikke bare kjønsspolitisk suspekt, det er rent kvakksalveri. Du kan faktisk ikke gå til en gynekolog og få konstatert om du er jomfru eller ikke. Svenske RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) har hatt en kampanje på at det ikke burde hete jomruhinne, det burde hett skjedekrans.

Ida Jackson

Rundt Idas leilighet på St. Hanshaugen er det mange lekekamerater.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Veldig lite kan gå galt med sex

Selv om hun nå skriver på en annen type bok, har hun ideer som kan bringe henne tilbake til å skrive om sex ved en senere anledning.

– Noe som hadde vært veldig kult, er å lage en gutteutgave av Jenter som kommer, for folk som har sex med gutter, enten de er gutter eller jenter. Da kunne jeg skrevet heterodelen, og jeg har noen venner som kunne tatt homodelen.

– Det ville også vært utrolig mye mer provoserende. Det at heterojenter kan lære noe av homogutter er.... Folk har mye større problemer med den tesen, enn at heterogutter kan lære noe av homojenter.

Hun får fremdeles kommentarer fra andre, som et resultat av boka.

– Jeg er i en sånn posisjon at folk jeg knapt kjenner ringer meg og sier at de har hatt fantastisk sex, sier hun fornøyd. Og jeg synes jo det er veldig koselig. Det er mange ting som vi liker og som er koselige, men du ikke kan gjøre ubegrenset av uten å skade deg. I motsetning til matforgiftning og overvekt og sånt er det veldig lite som kan gå galt hvis man har sikker og bra sex.

Selv om hun snakker mye om sex, er Ida klar på én ting.

– Jeg er nok alt for nerdete til å være en bra pervo.