Skøytesporten i Oslo på bar bakke: – Det er så krise som det kan bli!

Kunstisanlegget på Valle Hovin har brutt fullstendig sammen, og Norges største skøyteklubb står på bar bakke. Skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen frykter for fremtiden til skøytesporten.

Valle Hovin kjøreopplæring

PÅ BAR BAKKE: I dag er det kjøreskoler som råder grunnen på Valle Hovin. Om det overhodet blir is i vinter er avhengig av været, men den organiserte skøytesporten vil uansett ikke kunne bruke banen.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Det er så krise som det kan bli! Det er bevilget mange milliarder kroner til idretten i Oslo de neste årene, men de glemmer skøytesporten!

Skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen blir tydelig opprørt når han snakker om situasjonen til gamleklubben sin, Aktiv Skøyteklubb (ASK).

Knut "Kupper'n" Johannesen

LEGENDE: Knut «Kupper'n» Johannesen frykter for framtiden til skøytesporten i Oslo.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Torsdag kom beskjeden om at Norges første kunstfrosne skøytebane ikke åpner kommende sesong.

– Det er helt trist. Jeg er veldig bekymret for idretten min, vi blir glemt. Det virker ikke som man vil ha skøytesport i Oslo lenger, sier Kupper'n.

– Det er helt uholdbart, sier Henning Hagelund, leder i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin og styremedlem i ASK.

– Vi har påpekt utfordringene med Valle i mange år og hatt en følelse av at dette kunne skje. Nå ser vi at det får store konsekvenser.

– Det at vi ikke kan drive normal aktivitet, skøyteskole, trening og løp, gjør jo for så vidt at vi ikke fungerer som klubb overhodet, sier Hagelund.

Knut "Kupper'n" Johannesen under 10.000-meteren i OL i Squaw Valley, USA, 1960

15.46,6: Knut «Kupper'n» Johannesen i glansdagene, her fra det berømte verdensrekordløpet på 10.000-meter under OL i Squaw Valley, USA i 1960.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Ikke kunstis

Oslo kommune har prøvd å flikke på det utrangerte kunstisanlegget i sommer. Nå har de gitt opp å få orden på ammoniakkanlegget som er nødvendig for å fryse banen.

– Dette vil si at Bymiljøetaten (BYM) ikke får driftet anlegget med kunstis, skriver avdelingsdirektør Jeanette Femoen i en e-post til skøytemiljøet.

– Derimot skal BYM gjøre alt de kan for å legge naturis på Valle Hovin, med forbehold om at vær og temperatur tillater det, fortsetter hun.

Det betyr ifølge etaten at Valle Hovin kun vil være en publikumsarena – forutsatt at kulda setter inn. Noen organisert idrett blir det ikke på anlegget.

Med eller uten tak

Ifølge skøytefolket haster det mer enn noen gang å få en ny kunstisbane ferdig – med eller uten taket de har drømt om i tretti år.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) bestilte nylig en utredning av hvor mye en ny utendørsbane vil koste. Også en variant der taket kan bygges senere skal utredes.

Når en ny bane kan stå ferdig er for tidlig å si.

– Nå har vi bestilt en utredning, og den vil også se på hvor lang tid det tar å bygge, sier hun.

Kupper'n mener en innendørsbane må bli bygget.

– Tilbudet må være der, da kommer det folk! Hvis vi ikke har fasilitetene, klarer vi ikke å få barn inn i idretten, sier han.

85-åringen har liten tro på at kommunen vil klare å ordne opp.

– Vi er avhengige av noen snille onkler som kan hjelpe oss litt, slik som Vålerenga fikk hjelp til å bygge sin nye stadion.

Kanskje Frogner

Også sist sesong var trøblete for dem som driver med hurtigløp på skøyter i den gamle skøytemetropolen Oslo. Kjølerørene særlig i den ene svingen var så dårlige at isen smeltet i mildvær.

Og på den andre hurtigløpsbanen i Oslo, Frogner stadion, var 400-metersbanen stengt på grunn av anleggsarbeid.

Frogner ishall

SKAPER TRØBBEL: Nye Sonja Henie ishall vil gi mye bedre forhold til særlig kunstløp og ishockey i Oslo vest. I byggeperioden skaper anleggsarbeidet trøbbel for utendørsidretten på Frogner stadion.

Illustrasjon: Kultur- og idrettsbygg

Nå har Oslo kommune gjort tiltak for at byggingen av ny ishall ikke skal ramme utendørsidretten så mye som sist vinter.

– Vi er svært lei oss for at sesongen ikke blir som planlagt på Valle Hovin, men vil gjøre det vi kan for å legge til rette for gode trenings- og aktivitetsforhold på Frogner stadion, skriver Jeanette Femoen i Bymiljøetaten.

Utfordringen på Frogner er at byggingen av den nye Sonja Henie ishall gjør at det er mindre plass å gjøre av snøen.

– Skulle det være en helg hvor det kommer veldig mye snø, må vi nok bruke litt ekstra tid på å fjerne den snøen. Men vi vil gjøre alt vi kan for at vi kan for at 400-metersbanen skal være åpen, sier Jeanette Femoen til NRK.

Flyttet til Stavanger

– Vi får feste vår lit til at det kan bli noe tilgjengelig på Frogner, sier Henning Hagelund i ASK, som må finne plass til både skøyteskole-barn og aktive løpere.

Henning Hagelund

BEKYMRET: – Det er krevende å drive skøyteklubb uten å ha en arena, sier Henning Hagelund i ASK.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Men på Frogner vil det jo være mye annen aktivitet, så det er jo begrenset hvor mye Aktiv Skøyteklubb kan få til.

– Ellers blir det å sende utøverne våre til Hamar og til Geithus. Noen har valgt å flytte til Stavanger fordi de vet at situasjonen på Valle er krevende, sier Hagelund.

Kretsen bekymret

Kunstis-krisen i Oslo rammer flere enn Aktiv Skøyteklubb.

– Vi er bekymret for manglende isflater i Oslo kommende sesong, sier leder i Akershus og Oslo Skøytekrets, Renate Jeppsson.

– Det gjelder alle grupper som bruker Valle; barn, unge og eldre som liker å gå på skøyter, organiserte og uorganiserte, sier hun.

Hun forteller at flere skøyteklubber i Akershus trener på Valle og vil miste tilbudet. Det samme gjelder bandy og ispigging.

Geir Karlstad går 5000 meter under allround skøyte-VM på Valle Hovin i 1989

LANG HISTORIE: Valle Hovin har vært åsted for en rekke internasjonale konkurranser på toppnivå gjennom historien. Her går Geir Karlstad 5000 meter under allround-VM i 1989. Karlstad tok bronse.

Foto: Morten Hvaal / NTB scanpix