Hopp til innhold

Skoler, slekt og venner i sorg

To skoler forbereder seg på en sorgtung dag tirsdag. Det gjør også kolleger og venner av familien på fire som mistet livet i en campingbuss på Ekebergsletta i Oslo.

Haugeåsen skole flagger på halv stang

Haugeåsen skole flagger på halv stang tirsdag morgen. En av de omkomne tenåringene gikk her på skolen.

Foto: Anders Winlund / NRK

De fire omkomne var en far (51), mor (44) og deres to barn i tenårene.

Familien fra Rolvsøy i Fredrikstad ble funnet døde i campingbussen sin på Ekebergsletta av en politipatrulje som passerte mandag formiddag.

Mye tyder på at en gasslekkasje har tatt livet av dem mens de sov.

Hele det kommunale hjelpeapparatet ble umiddelbart satt i sving i Fredrikstad kommune, hvor familien hørte hjemme. En av tenåringene gikk på Haugeåsen skole, mens den andre gikk på Glemmen videregående skole.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elever på vei til Haugeåsen skole i Fredrikstad

Elever på vei til Haugeåsen skole i Fredrikstad tirsdag morgen.

Foto: Anders Winlund / NRK

Hjelp i sorgen

Sogneprest Frank Oterholt har aldri tidligere opplevd at en hel familie i sognet er blitt revet vekk. I dag skal han være til stede for elevene på ungdomsskolen som mistet en av sine.

– En slik hendelse kommer som et sjokk på elevene, og det viktigste i dag blir å ta hånd om elevene på den beste mulige måte. Dette er selvsagt svært vondt og vanskelig for alle, sier Oterholt til NRK.no.

Haugeåsen skole setter av en halv dag der elever kan få informasjon, stille spørsmål eller få hjelp med sorgreaksjoner.

– I de aller fleste tilfeller er vårt sinn slik at det skjer en helbredelsesprosess hvis en bare lar sorgen få lov å slippe til. Men det er grusomt når det står på, sier Oterholt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Glemmen videregående skole flagger på halv stang

På Glemmen videregående skole flagges det også på halv stang tirsdag.

Foto: Helene Hillestad / NRK

På Glemmen videregående skole er det også en dyster stemning i dag. Flere elever var synlig berørt og stod sammen i skolegården og gråt i morges, forteller NRKs reporter på stedet.

Rolvsøy kirke åpner i kveld dørene for lokalbefolkningen og alle andre som føler et behov for å komme.

– Det vil ikke være noe program, men en stille stund. Folk vil få mulighet til å snakke sammen og starte arbeidet med å bearbeide sorgen, sier Oterholt.

Politiet har foreløpig ikke gått ut med navn på de døde.

Mannens arbeidsgiver informerte sine ansatte etter arbeidstid mandag.

– Det er uklart akkurat når ulykken skjedde, selv om en del vitner har meldt seg.
Vi vet foreløpig ikke nøyaktig når de døde, men håper obduksjonen kan gi svar på dette og dødsårsak når resultatet er klart tirsdag, opplyste politioverbetjent Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt mandag kveld.

Propan

Politiet opplyser at campingbussen var innredet for bruk av propangass.

Det ble funnet gassflasker i bussen, men politiet kunne mandag ikke svare på om det var skader på flaskene eller om noe har lekket ut. Ingenting tyder på at det har vært en
eksplosjon om bord i bussen.

– Vi kjenner ikke årsaken til dødsfallene, men vi er kjent med lignende tilfeller der gass har vært forklaringen, sa Metlid.

Brannvesenet har ikke funnet spor av gass i minibussen, som sto parkert i en parkeringslomme omtrent 60 meter fra Ekeberg Camping.

Familiefaren skal ha fortalt sin arbeidsgiver at han skulle til Ekebergsletta der det var et veteranbiltreff i helgen, og bilen fikk anvist plass fredag. Ifølge VG Nett var den ombygde bussen fra 1971.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fire personer ble funnet døde i campingbilen på Ekebergsletta

Familien fra Rolvsøy i Fredrikstad ble funnet døde i campingbussen sin på Ekebergsletta av en politipatrulje som passerte mandag formiddag.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Krever alarmer

Norsk Caravan Club er rystet over tragedien. De har lenge krevd et påbud om gass- og røykvarsler i båter, campingbiler og vogner.

– Det er en veldig billig forsikring, mellom 500 og 4.000 kroner, som kan redde liv, sier Tore N. Sørensen i klubben til NRK.

– Før folk skal ut på tur med gass som energikilde, må de sjekke at ledningene er hele og mindre enn fem år gamle. Gulvet må også ha en åpning, slik at gass som lekker ut, forsvinner ut. Gassen er nemlig tyngre enn luft, poengterer Sørensen