Hopp til innhold

Her er Norges dyreste skole

19. august åpner storslåtte Kuben Yrkesarena på Økern. Det frigjør Sogn videregående og utløser flere kjedereaksjoner i Oslo-skolen.

Kuben Yrkesarena på Økern

Nye Kuben Yrkesarena på Økern åpner 19.august.

Foto: Olav Juven / NRK

For å få plass til alle de nye elevene i hovedstaden, må Oslo kommune bygge mer enn ett nytt klasserom i uka hvert eneste år.

Nye skoler bygges, gamle skoler rehabiliteres og bygges ut, videregående skoler gjøres om til grunnskoler og omvendt. Alt er brikker i et gedigent puslespill.

Den viktiste puslespillbrikken denne høsten er Kuben Yrkesarena der Standard Telefon- og Kabelfabrikk en gang i tiden lå på Økern.

Men en prislapp på nær to milliarder kroner og et bruttoareal på 42.000 kvadratmeter er Kuben det største byggeprosjektet i Oslo-skolen noensinne.

Kuben inneholder både yrkesskole, Lærlingesenteret for byggfag og Fagskolen Oslo. Skolen skal huse 1.450 elever og 200 ansatte.

Frigjør Sogn videregående

Åpningen av Kuben betyr at yrkesskolen på Sogn, Oslos største skole fram til nå, blir ledig. Det er nå klart at Sogn fortsatt blir skole, nærmere bestemt Blindern videregående, som er en sammenslåing av Berg og Fagerborg.

Sogn videregående

Sogn videregående

Berg og Fagerborg blir grunnskoler

Sogn videregående skal bygges om til å ta imot Berg- og Fagerborg-elevene høsten 2014. Skolen på Sogn er i utgangspunktet tenkt som en midlertidig løsning fram til 2025.

Poenget med å flytte vestkantskolene Berg og Fagerborg ut av sine eksisterende lokaler, er å gi plass til yngre elever.

– Det er stor vekst både på barnetrinnet og etter hvert på ungdomstrinnet. Vi planlegger å bruke disse skoleanleggene til grunnskoler, sier assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen.

Akademisk skole

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen.

Foto: Olav Juven / NRK

Under det nye Blindern-navnet skal gamle Berg og Fagerborg utvikles til å bli mer akademisk rettet i nært samarbeid med Universitetet i Oslo. På sikt skal Blindern bli en 8-13-skole.

Om den blir liggende permanent på Sogn, er ennå ikke bestemt. Det opprinnelige ønsket var å legge skolen til selve universitetsområdet på Blindern, men der er det ikke plass.

– Det vil bli en akademisk skole for elever som sikter seg inn mot en akademisk karriere, for eksempel ved Universitetet i Oslo.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Universitetet. Det vil bli utarbeidet forskjellige undervisningsopplegg med sambruk av lokaler og lobaratorier, besøk på universitetet, for eksempel. Det vil gi denne skolen en helt annen faglig profil enn det som er vanlig i videregående skole i dag, sier Andersen.

Sofienberg blir ungdomsskole

Det som skjer på Sogn og med Berg og Fagerborg er ikke den eneste dominoeffekten som åpningen av Kuben setter i gang.

Fagskolen i Oslo, gamle Sofienberg tekniske fagskole, flytter også til Kuben. Og vips blir det plass til en lenge etterlengtet ungdomsskole for elevene på Grünerløkka.

Hersleb blir videregående

Den videregående delen av Sofienberg flytter forøvrig til Hersleb ved skolestart 2014. Skolen går dermed fra å være ungomsskole til videregående skole etter omfattende rehablitering og asbest-sanering. Nye Hersleb skal blant annet inneholde studiespesialisering innen biologi og naturvitenskap, også det i samarbeid med UiO og de naturvitenskapelige museene på Tøyen.

Nordstrand til Sjømannsskolen

Men omkalfatringene stopper ikke der. Bare denne høsten er det flere skoleåpninger enn Kuben som enten utløser eller er resultat av kjedereaksjoner.

Nordstrand videregående skifter navn til Kongshavn og flytter inn i den gamle Sjømansskolen. Skolen som blir ledig på Nordstrand skal gjøres om til ungdomsskole.

Morellbakken til Grefsen

Ny ungdomsskole blir det også på Grefsen. Der åpner nye Morellbakken skole i tidligere Grefsen videregående.

Og hvor er det blitt av den, vil du kanskje spørre. Jo, Grefsen videregående er godt etablert i Nydalen sammen med gamle Sandaker videregående, som igjen er gjort om til Nordpolen barne- og ungdomsskole, som åpnet i fjor.

Voldsomt puslespill

Og har du falt av forlengst, skal du vite at dette bare er noen av brikkene som må på plass for å takle elevtallsveksten i Oslo-skolen.

– Det er et voldsomt puslespill og en veldig stor oppgave for Oslo kommune. Økonomisk sett er det snakk om å bruke kanskje 15 til 20 milliarder kroner. Praktisk sett må vi få planlagt alt og få dette puslespillet til å gå opp. Og ikke minst må vi få entreprenører til å bygge alt det vi har tenkt å bygge, sier assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen.