– Vi vil ha folk i området i en uke

Rundt 70 personer kjemper mot en større skogbrann i Bohuslän, rett sør for grensa til Norge.

Stor røykutvikling fra en skogbrann i Sverige

Det brenner i et stort område i skogen som ligger like nord for Bullarebygden.

Foto: Frivilliga flygkårens Brandflygsverksamhet

Mannskaper fra både Tanumshede, Strömstad og Hamburgsund brannvesen kjemper mot flammene, i skogen nord for Bullarebygden, skriver bohuslaningen.se

I tillegg har redningstjenesten i Uddevalla sendt utstyr og deltidsbrannmenn for å bistå. Ifølge den svenske avisen er totalt 40 frivillige og over 30 brannmenn involvert i slukkingen.

Brannvesenet fikk melding om den omfattende brannen klokken 13.09 i ettermiddag. Klokken 20.30 ankom også et brannhelikopter for å bistå i slukkingen.

– Vi mangler vann på et område på rundt 1500 meter. Situasjonen har stabilisert seg, men jeg vil ikke si at vi har det under kontroll før vi har fått frem vann til de stedene vi fremdeles mangler det, sier innsatsleder Jimmy Göransson til Bohusläningen.

Han tror at det er et lynnedslag i natt som er årsaken til brannen.

Kan være 1000 mål

Røykutvikling fra skogbrann i Bohuslän

Røyken fra skogbrannen kan sees fra lang avstand. Dette bildet er tatt av mannskapet på brannflyet.

Foto: Frivilliga flygkårens Brandflygsverksamhet.

Det skal foreløpig ikke være fare for bygninger, men slukningsarbeidet blir vanskeliggjort av at området er kupert og lite tilgjengelig.

– Det er flere branner og det berørte området kan være så stort som en kvadratkilometer. Den tørre jorden i kombinasjon med vinden og vanskelig terreng gjør slukningsarbeidet vanskelig, sa Göransson til SVT i 18.30-tiden.

Han forteller også at brannmannskapene har hatt store problemer med å få slangene frem til områdene som brenner.

Området ligger en drøy mil sør for riksgrensen ved Holtet i Halden.

Ved 20.30-tiden onsdag kveld fortalte Rolf Olausson ved redningstjenesten i Tanum at brannvesenet regner med å få kontroll over brannen i kveld.

– Men etterslukkingen kommer til å pågå i to-tre dager, og vi kommer til å ha folk værende i området i en uke, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Bohuslänignen melder at det har vært flere meldinger om skogbranner i Bohuslän den siste tiden.

Brant i en uke

Også for 10 år siden startet det å brenne i et stort skogsområde rett over grensen etter et lynnedslag.

I nesten en hel uke kjempet to brannhelikoptre og 80 brannmenn mot flammene i skogen, som ligger omtrent to mil nordvest for området som brenner i dag.

Det var lenge fare for at brannen den gang skulle spre seg videre til Østfold.

Ved Alarmsentral Brann Øst får NRK opplyst at brannflyet her i distriktet har vært oppe i kveld. Derfra rapporteres det om at det er store skogsområder som har gått med i brannen i Bohuslän.

Norsk brannvesen har en avtale med svenskene om bistand ved behov, men det har foreløpig ikke kommet en slik forespørsel i kveld.

Laster kart, vennligst vent...