Hopp til innhold

Klokkeranere fikk økt straffen med femti prosent

Lagmannsretten har skjerpet straffen fra to til tre års fengsel for to litauere som ranet en urmaker i Sarpsborg i fjor.

Urmaker Karlsøen i Sarpsborg ble ranet tirsdag formiddag

De to litauerne ranet urmaker Karlsøen den 4. oktober i fjor.

Foto: Pål Andersen / NRK

Urmaker Morten Karlsøen

Urmaker Morten Karlsøen ble sparket i ansiktet.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Litauerne fikk med seg klokker til en verdi på nesten 215.000 kroner, under ranet den 4. oktober i fjor. Urmakeren ble sprayet med pepperspray og sparket i ansiktet under ranet.

Borgarting lagmannsrett har nå skjerpet dommenfra Sarpsborg tingrett kraftig. Mens de i tingretten ble idømt fengselsstraffer på to år, økte lagmannsretten straffen til tre år for begge to.

Begge to har fått tilståelsesrabatt til tross for at de nærmest ble pågrepet på fersk gjerning. Litauerne rakk imidlertid å dumpe klokkene på et avtalt gjemmested. Kun ett av armbåndsurene er kommet til rette.

Hockeykeeper fulgte etter ranerne

Sparta-keeper Phil Osaer bidro til å fakke to ranere i Sarpsborg.

Hadde det ikke vært for hockeykeeper Phil Osaer, ville ikke ranerne blitt tatt så fort.

Foto: Pål Andersen / NRK

Spartas hockeykeeper, Phil Osaer befant seg i gågata da han plutselig hørte bråk fra urmaker Karlsøen, og han skjønte straks at noe ikke var som det skulle.

– Innehaveren av butikken forsøkte å holde tilbake to menn, som kom seg løs og løp oppover gata, sa Osaer til NRK.no etter ranet.

Han tok opp jakten på mennene, som satte kursen mot Kulåsparken. Der nådde keeperen igjen ranerne, og forsøkte å prate dem til fornuft.

– Jeg forsøkte å få dem til å stoppe, og spurte om hvorfor de løp, sier Osaer.

Ble sprayet med pepperspray

Den ene raneren stakk brått hånda i lomma, og fant fram peppersprayen som ble brukt under ranet og fyrte løs mot keeperen. Rask reaksjon gjorde at Osaer rakk å få armen opp foran ansiktet, og ranerne la deretter på sprang igjen.

Men hockeykeeperen ga seg ikke med det, og fortsatte å følge etter dem på avstand.

Mens han holdt øye med dem, ringte han politiet og forklarte hvor ranerne var. Klokken 11.55 ble de to østeuropeiske mennene pågrepet i Kulåsparken.

Operasjonsleder Rune Arneberg i Østfold politidistrikt har uttalt at de ikke ville vært i stand til å ta ranerne på så kort tid om ikke det hadde vært for hockeykeeperen.