Hopp til innhold

Skjerper vask av kyllinghus

Skikkelig rundvask skal få bukt med antibiotikaresistente bakterier i norske kyllinghus. I dag besøkte landbruksministeren en kyllingfarm for vise fram hygienerutinene og dermed forsøke å berolige norske forbrukere.

Desinfisering av kyllinghus

Kyllinghuset desinfiseres før neste parti med kyllinger inntar gården.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Det har stormet rundt norsk kyllingproduksjon den siste tiden. Men den unge bonden Nicolay Spiten på 23 år fra Kongsberg har ikke tatt skrekken. Han startet opp med kyllingproduksjon i høst. I dag var han vertskap for landbruksministeren og et fullsatt pressekorps.

Kyllingproduksjon

Sylvi Listhaug fikk omvisning hos kyllingbonde Nicolay Spiten.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

–Jeg er inne i fjøset hver dag og ser at kyllingene har det bra, så jeg er ikke bekymret forteller Spiten.

Spiten har tro på at man vil få kontroll over de uønskede antibiotikaresistente bakteriene i norsk kyllingproduksjon.

Renhold viktig

Kyllingene er hos bonden i 30 dager før de sendes til slakting. Før neste parti med kyllinger inntar gården blir kyllinghuset vasket og desinfisert. Kyllingbonde Nicolay Spiten og landbruksminister Sylvi Listhaug viste fram hvordan dette gjøres.

–Vi har satt i gang en plan for å hjelpe bøndene til å gjøre en enda bedre jobb med å vaske ned og desinfisere kyllinghusene sine, fortalte Listhaug.

På den måten håper man at ikke smitten vil bringes videre til friske besetninger.

LES OGSÅ:

Ikke påvist smitte på flere måneder

Videre berømmet landbruksministeren Nortura for å ha satt strenge krav til produsenten av arvemateriale til kylling i Skottland. Nortura satte allerede i 2012 krav til produsenten om at foret til kyllingene ikke skal inneholde antibiotika. Nå gir dette resultater fortalte Listhaug.

-Det er flere måneder siden det er påvist ESBL-bakterier i arvemateriale innført i Norge fordi Nortura har stilt strenge krav til produsenten, sa Listhaug.

Hun innrømmet likevel at man fortsatt vet for lite om bakteriene og at det trengs mye mer forskning på feltet.

–Spesielt den bakterien som er resistent mot antibiotikagruppen kinolover vet vi altfor lite om. Vi vet ikke hvordan disse bakteriene har kommet inn i norsk kyllingproduksjon. Det er en av de tingene vi må forske mer på, sa Listhaug.

Veterinærinstituttet anslår at rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserveantibiotika, såkalt kinolover ubrukelig. Det skriver Nationen.