Skjerper brannberedskapen på mottakene

Etter mange påsatte branner og brannbomber på flyktningmottak i Sverige, blir beredskapen økt på norske asylmottak.

Hvalsmoen transittmottak

Det blir vanskeligere å ta seg inn i transittmottaket på Hvalsmoen med bil, særlig på kvelder og i helger.

Foto: Maria Kommandantvold

De siste ukene har det vært en rekke branner på asylmottak og planlagte flyktningboliger i Sverige. Politiet mistenker at brannene er påsatt av utenforstående. Ingen har omkommet i brannene, men de etterforskes som mordbranner.

Fra 1. november er Hvalsmoen transittmottak klare til å ha opptil 850 asylsøkere. Med det blir mottaket et av landets største.

Tove Brorson

Leder for Hvalsmoen transittmottak, Tove Brorson, mener det er viktig å tenke på brannsikkerheten hele tiden.

Foto: NRK / NRK

Leder for Hvalsmoen, Tove Brorson, liker dårlig det hun ser og hører fra Sverige.

– Vi er bekymret for branner hele året, men vi har et større fokus på det nå, ettersom det skjer så tett på. Sverige er ikke så langt unna, sier Brorson.

Les også:

I nabolandet i øst har også bygninger som var i ferd med å omgjøres til mottak, blitt påtent. Senest på mandag ble det oppdaget to branner, en av dem i en bolig for enslige mindreårige asylsøkere.

– Det er tragisk, og det skal ikke skje, sier Brorson.

Eier forventer økt beredskap

Hero, som driver transittmottaket på Hvalsmoen, eier også mottak i Sverige. De har gitt klar beskjed om å øke beredskapen her hjemme og ta enkelte forholdsregler. På Hvalsmoen er de i gang.

– Det er flere tiltak vi har satt i gang. På torsdag skal vi ha brannopplæring for alle nye ansatte. Dessuten har nattevaktene mer fokus på brannrundene, og vi følger mer med på folk som kommer utenfra, sier Brorson.

En bom i øvre del av leiren vil blir holdt stengt på kvelder og i helger, for å ha bedre kontroll med biler som kommer inn på mottaket.

– Er du bekymret etter brannene i Sverige?

– Det å ha en brann på et mottak med så mange beboere er krevende og skummelt, så vi har et fokus på det uavhengig av brannene i Sverige nå, sier Brorson.