Hopp til innhold

Må oppgi adresse for å få drikke øl i Bærum

Nye regler er innført i Bærum kommune. Egne innbyggere kan gå på treningssentre, spise og få servert alkohol ute.

Bærum rådhus

Klokka 14 i dag stemte formannskapet i Bærum over nye regler.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Det har vært en tøff uke for oss, sier kommunaldirektør Bente Herdlevær i Bærum.

Kommunen har 36 nye koronasmittede siste døgn – nesten en dobling fra onsdag.

Formannskapet i Bærum bestemte torsdag ettermiddag å innføre nye koronaregler. De innebærer blant annet at kun kommunens egne innbyggere kan gå på treningssenter eller spise og få servert alkohol ute.

Samtidig stenges all fritidsaktivitet innendørs for voksne. De nye tiltakene trer i kraft fra midnatt.

De foreslåtte reglene innebærer ikke at kjøpesentre og alkoholserveringen skal stenge.

– De største kjøpesentrene har strengere begrensing på antall og forsterkede tiltak. Det er en risiko for at folk kommer for å handle fra andre kommuner. Men vi tenker at med smittetallene vi har nå og forsterkede tiltak, tåler vi det, sier Herdlevær.

Sandvika storsenter

Sandvika storsenter og de andre kjøpesentrene i Bærum kan holde åpent - med strenge tiltak.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Skjenking kun for bæringer

Kommunens ledelse anbefaler innskjerping for treningssentrene og skjenkestedene i kommunen, men ikke stenging.

Gruppetimer på treningssentrene blir avlyst, men sentrene kan holde åpne. Det samme vil de fleste av kommunens skjenkesteder.

De får også servere alkohol. Bærum trosser dermed anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Men det er kun personer fra Bærum som får trene eller spise og drikke ute i kommunen.

– Gjestene må oppgi navn, telefonnummer og adresse eller bostedskommune, som skal være Bærum. Vi syns dette er å foretrekke heller enn å stenge helt ned, sier Herdlevær.

Ølservering

Ølkranene i Bærum vil være åpne - men bare folk som bor i Bærum får kjøpe.

Foto: ILLUSTRASJON

Hun sier at kommuneadvokaten har konkludert med at de har lov til å be om adresse.

– Hvordan skal dere forhindre at gjester fra andre kommuner sier de er fra Bærum eller oppgir en adresse i Bærum?

– Vi kan aldri garantere at det ikke vil skje, men vi stoler på folk. Vi tenker at Bærums innbyggere setter pris på at vi prøver å holde samfunnet oppe og hjulene i gang, sier Herdlevær.

Kan stramme inn senere

Bærums politikere diskuterte de nye reglene klokken 14 i dag. Samtidig ble det klart at komuneoverlegen Frantz Leonard Nilsen før møtet var usikker på om tiltakene var strenge nok.

– Tidligere har jeg kjent på å være for streng, denne gangen er jeg mer urolig for om jeg har vært for mild, sa Nilsen under møtet. Men han understreket at han likevel mente det var forsvarlig å ikke stenge helt ned.

Over halvparten av de smittede i Bærum har det muterte viruset. Smitten har også økt kraftig siste døgn. Fortsetter smitten å øke så raskt må de stramme inn igjen, varsler Herdlevær.

– Vi vil hele tiden vurdere behovet for tiltak. Det er en alvorlig situasjon. FHI har vært veldig tydelige i sine anbefalinger. De har også pekt på hva vi burde vurdere om vi opplever samme økning over tid, sier hun.

Trosser FHI

FHI har anbefalt skjenkestopp. Likevel ville ikke politikerne i Bærum innføre dette nå. Kommuneoverlege Nilsen var tydelig på at de ikke er helt enige med FHI om hva som bør gjøres:

FHI syns vi er i en veldig kritisk situasjon. De er nær å si at vi må gjøre som Oslo, men sier de kan støtte oss på et kortvarig forsøk på noe mindre inngripende tiltak, sier han.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog uttrykte bekymring på møtet.

– Nå er det viktig at vi reduserer mobiliteten over kommunegrensene. Vi må også redusere bevegelsene internt i Bærum kommune. Vi må få r-tallet ned. På grunn av det muterte viruset må vi følge viruset dag for dag, sier hun.