Hopp til innhold

Pasienter foretrekker papir

Mange er fortsatt skeptiske til elektroniske resepter, selv om det over to år siden de første legene tok i bruk ordningen.

Reseptbelagte legemidler

Med elektroniske resepter kan du hente ut medisiner på apotek over hele landet.

Foto: NTB Scanpix

– De som tar kontakt med oss, de lurer på hvem som kan se reseptene mine. En E-resept er bare tilgjengelig for den som skal behandle den. Men det er klart for noen så lurer man nok på hvordan det her virker i en hverdag hvor det er mye teknologi og hvor man er redd for at ting skal spres på internett, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Eivind Bergem.

Det er over to år siden de første forsøkene med e-resepter ble gjort. Fastleger over hele landet har tatt i bruk ordningen, men de opplever at det tar tid før befolkningen er fortrolig med den digitale hverdagen.

– Det er fortsatt en del pasienter som er mest trygge med å få resepten på papir, sier kommunelegen på Geilo, Geir Strømmen.

Han mener likevel pasientene har liten grunn til å være bekymret for de nye e-reseptene.

– Reseptene blir sendt via et sikkert datanett, og det er bare apotekene som har tilgang til den elektroniske postkassen. Så i utgangspunktet er systemet helt sikkert, sier Strømmen.

Les også:

Mange fordeler

Med den nye ordningen kan pasienter hente ut medisiner på et hvilket som helst apotek i landet. Det er ikke lenger mulig å miste en resept, og du slipper å reise til legen for å hente resepten, hvis den er skrevet ut etter en telefonkonsultasjon.

For legene er det enklere å holde oversikt over hver enkelt pasients medisinbruk.

Flere leger NRK har vært i kontakt med, mener det stort sett er bare fordeler med e-resept. De prøver derfor å overtale pasientene til å gå over på e-resept, hvis pasienten fortsatt ønsker å holde fast på den gamle ordningen. Men for sikkerhets skyld har de beholdt reseptblokken sin.

– Hvis pasienten er veldig bestemt på at han ikke tør gå inn på dette systemet, så er det ikke verre enn at jeg har blokka med navnet mitt på og kan skrive en resept, avslutter fastlege Ståle Sagabråten på Nesbyen.