Hopp til innhold

Lahaugmoen kan bli nytt beredskapssenter

Den nedlagte militærleiren Lahaugmoen ved Gjelleråsen i Skedsmo lanseres nå som nytt beredskapssenter for politiet.

Beredskapssenter på å Lahaugmoen

Slik vil et beredskapssenter på Lahaugmoen se ut.

Foto: Skedsmo kommune

Et senter for beredskapsstyrkene har allerede vært planlagt i over ti år. Målet er å samle beredskapstroppen, helikoptertjenesten og hundetjenesten med bombegruppa for å gjøre troppen både sterkere og raskere.

30 mål ved godsterminalen på Alnabru i Oslo er satt av, men regjeringen vil nå på nytt se hvor det nye beredskapssenteret skal bygges.

Men på grunn av kostnader og størrelse kan Alnabru bli vraket.

Den aktuelle tomten på Alnabru ligger på kvikkleiregrunn og kan vise seg både å være for liten, for kostbar å sikre og utbygge, og ta lengre tid enn antatt å fullføre.

Arealbehovet har allerede økt med 70 prosent etter at Faremo i fjor presenterte planene. Da skulle Alnabru, etter planen, stå ferdig innen fem år og koste en milliard kroner.

Ole Jacob Flæten (Ap)

Ordfører Ole Jacob Flæten fra Skedsmo sier området har alt som skal til for å oppfylle kravene til et beredskapssenter for politiet.

Foto: NRK

Derfor lanseres Lahaugmoen like utenfor Oslos grenser som et alternativ, skriver VG. Dette prosjektet har også Frp tidligere vært veldig positive til.

Kan være klart om et år

Tilhengerne mener området har alt som skal til for å oppfylle kravene til et beredskapssenter for politiet og samtrening med de andre nødetatene.

– Det aller viktigste argumentet for å falle ned på Lahaugmoen er at området allerede er regulert. Det er ikke nødvendig å gå mange runder med saksbehandling for å bygge et beredskapssenter her, sier ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten fra Arbeiderpartiet til NRK.

Han hever at et beredskapssenter kan tas i bruk allerede innen 12 til 14 måneder.

– Det er bygninger på området som kan bygges om raskt. I tillegg er det god plass til eventuelle utvidelser, sier Flæten.

Utreder flere alternativer

Dette er ikke første gang Lahaugmoen er lansert som alternativ. Allerede i 2004 foreslo daværende justisminister Odd Einar Dørum (V) at politihelikopteret blir stasjonert på Lahaugmoen.

Nåværende justisminister Anders Anundsen (Frp) mener på sin side at hans forgjenger Grete Faremo, ikke gjorde et godt nok arbeid da Alnabru ble vedtatt som beredskapssenter. Derfor er han klar for å se på om andre steder kan være bedre egnet.

Han mener tomta på Alnabru er for trang og at prosjektet for dårlig planlagt.

– For ikke å tape tid, har jeg derfor bedt om at vi samtidig utreder andre alternativer, sier Anundsen.

Video fra 2011: Ønsker fortgang for beredskapssenter

Planene med å få på plass et beredskapssenter i Oslo har gått altfor TREGT. Det mener justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Jan Bøhler.

Ønsker fortgang for beredskapssenter