Skattejakt på Fredriksten

Alt du trenger er en smarttelefon, godt humør og gode sko.

Lars-Henrik Erichsen

ÅTTE POSTER PÅ FREDRIKSTEN. Ved hjelp av Den hvite damens stemme, har Lars-Erik Erichsen bidratt til at du får en geocaching-rundtur på Fredriksten festning i Halden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Geocaching er en slags orienteringslek med GPS.

Det ligger poster, som kalles cacher, og cacher finnes over hele verden, og det skal være 1, 5 millioner av dem.

- Jeg har reist i flere land, og drevet jakt på cacher. Det er en veldig artig og lærerik hobby, sier Lars-Henrik Erichsen.

Nå har han bidratt til at festningen i Halden har kommet på geocache-kartet.

Les også:

Festning

GUIDES AV SPØKELSE. Den hvite damen er en historie om ulykkelig kjærlighet og død fra Fredriksten festning i Halden.

Foto: Rainer Prang

Den hvite dame

Geocaching er en spennende skattejakt der smarttelefonen brukes for å finne skatten som er en «cache» (boks).

- I cachen ligger en registreringsbok og en liten gjenstand du kan bytte til deg mot noe du selv legger igjen, forteller Erichsen til NRK.no.

På Fredriksten festning er det laget en løype bestående av åtte poster.

Enhver festning med respekt for seg selv har sitt eget spøkelse. Fredriksten har til og med et kvinnelig sådant - Den hvite dame, eller Den grå dame som hun også kalles noen ganger.

Den hvite dame guider deg via mobiltelefonen gjennom løypen og forteller ting du kanskje ikke visste om Fredriksten festning.

- På hver post skal du finne en bokstav eller et tall som til slutt blir koordinatene, som skal føre deg til «cachen», forteller Erichsen.

Les også:

Voksende hobby

Geocaching - boks

BOKSEN. Inne i denne skattekisten (geocacheboksen) finnes det en logg, der du fører inn navnet ditt, når du via GPS har funnet den. Det er også gjenstander i boksen du kan bytte inn medbrakte gjenstander med eller ta med deg.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Geocaching er stort i utlandet, og ifølge nettstedet "Geocaching i Norge" passer aktiviteten utmerket for norske forhold.

Alle kan delta med sin smarttelefon, og ifølge Erichsen - som definerer seg selv som en blanding av "datanerd" og friluftsmenneske, gjør geocaching at også folk i "datanerd-kategorien" kommer seg ut i frisk luft.

På Fredriksten festning i Halden er terrenget både bratt og krevende, omgivelsene er spennende, og dermed slår man flere fluer i et smekk.

Les også:

- Godt humør og gode sko

- Tusenvis av mennesker i hele verden har geocaching som hobby – en enkel og morsom familieaktivitet for store og små, sier en entusiastisk turistsjef Liv Lindskog i Halden.

Hun slår fast at med geocaching får man ytterligere en spennende nyhet på Fredriksten festning, som passer for store og små!

- Alt du trenger er en smarttelefon, godt humør og gode sko, sier hun.

Søndag 19. mai var det premiere for geocaching-løypa på Fredriksten, og det var flere hjelpere tilstede, som sørget for at deltakere fra fjern og nær fikk nødvendig instruksjon.

- Etter søndag vil løypen være tilgjengelig for alle hele døgnet, sier Liv Lindskog.

Se Halden Tourists innloggingsside for apper til skattejaktregistrering her

Spøkelset Den hvite dame guider deg gjennom historiske omgivelser på festningen i Halden.

Ny geocachingløype i Halden.