Hopp til innhold

Skap magi med valmuer

Skal bedene bugne, er valmuer herlige fargeklatter. Hvis du sår en ettårig valmue i hagen din, vil du ha valmuer for alltid.

Valmuer
Foto: Camilla Næss / NRK

​Det er det Eva Olsen har gjort. Sådd valmuefrø. I alle bed dukker de opp, rosa, lilla og røde.

– Det er umulig å vite hvilken farge de får. Det begynte med noen forskjellige typer valmuer. Nå har de krysset seg med hverandre og kommet opp i alle sjatteringer, sier Eva.

Eva Olsen

Eva Olsen

Foto: Camilla Næss / NRK

Hver høst samler hun frø, og gir bort til naboer og hagevenner.

Sprer seg som ugress

– Vi må jo luke vekk masse også, ellers overtar de helt, for de sprer seg som ugress. Og bladene er ikke noe pene når den visner sier Eva. Valmuen er derfor kanskje ikke noe å satse på hvis du vil ha en striglet hage. Men skal bedene bugne, er valmuer herlige fargeklatter. Den er også genial som blomstereng som vokser vilt år etter år, fordi den er selvgående.

Valmuer og ridderspore

Valmuer, riddersporer og brennende kjærlighet.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Enkle og doble

– Jeg vil ha alle mulige farger. Jeg klarer ikke velge bort noe, sier Eva og ser utover bedene som bugner over av blå riddersporer, knallrød brennende kjærlighet og dusiner av enkle og doble valmuer. For valmuer kommer i flere former, fra helt enkle, til lubne, lave, doble og fylte varianter.

Dekorativ frøkapsel

Frøkapselen er vakker i seg selv, og fungerer som en kjekk pepperbøsse. Inni kapslene skjuler det seg tusenvis av valmuefrø.

Valmuefrø

Mange frø i en kapsel.

Foto: Camilla Næss / NRK

Frøene tørker fint inni kapselen hvis du tar den med inn på høsten. Eva bruker for øvrig kaffefilter til alle frøene sine. – En billig og praktisk frøpose, ler Eva. Det er mange som blir glade for å få et kaffefilter av henne. Det er alltid noen magiske frø på lur.

Frøkapsel valmue

Frøkapselen er vakker i seg selv.

Foto: Camilla Næss / NRK
Valmuekapsler på stilk er ypperlig i dekorasjoner, pene som de er, men kan også sprayes i gull til en fin juledekorasjon for eksempel sier Eva.

Norsk hageprogram. Hos Svein og Eva Olsen er det grønnsaker nok til å mette en liten landsby. Kokken Dag Tjersland blir inspirert og lager en italiensk grønnsaksragu. Gartner Steinar Johansen fråtser i bær, mens programleder Heidi Sivertzen-Oksmo får smake på hjemmelaget plommesyltetøy. (9:10)