Skal vurdere om mindreårig kan dømmes til forvaring

Høyesterett skal vurdere om jenta som er dømt for drapet på miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30), burde vært dømt til forvaring. Jenta var 15 år da drapet skjedde.

Politisperring og politimann ved drapsåstedet i Vollen i Asker

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept da hun var på nattevakt ved institusjonen Små enheter i Asker.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Jenta ble i lagmannsretten dømt til ni års forvaring med seks års minstetid. Lagmannsretten mente jenta var tilregnelig at hun dermed kunne straffes for drapet.

17-åringens forsvarer Cecilie Nakstad sa kort tid etter dommen at de ville anke fordi de mente at barn ikke bør dømmes til forvaring. Hun mener det strider mot menneskerettighetene.

Nå skal Høyesterett vurdere hvorvidt det var riktig å dømme en så ung person til forvaring.

– Det syntes jeg er bra. Det trengs en avklaring på dette. Det er veldig viktig for min klient selvfølgelig, men det er også prinsipielt viktig for alle barn som kan havne i samme situasjon, sier forsvarer Cecilie Nakstad til NRK.

Dersom forvaringsdommen blir stående, blir 17-åringen den første mindreårige som får en rettskraftig forvaringsdom i Norge.

– Ikke overrasket

I tillegg skal Høyesterett behandle anken fra påtalemyndigheten, og se på om varetektsfratrekket i straff på grunn av isolasjon var riktig.

– Vi ønsker prøvet om hun er å anse å være i fullstendig isolasjon når hun har hatt opphold på enheter hvor det har vært forsterket personell, og hvor hun samtidig har hatt skoletilbud og annet tilbud, sier Statsadvokat Erik Førde til NRK.

Førde er ikke overrasket over at forvaringsspørsmålet nå havner i Høyesterett.

– Fra vi snakket om forvaringsspørsmålet, og valgte å prøve forvaring for henne, så var påtalemyndigheten klar på at denne saken kunne havne i høyesterett, sier han.

Miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept oktober for to år siden, ved institusjonen hun jobbet i Vollen i Asker.

Hun ble utsatt for kvelning til hun mistet bevisstheten og deretter knivstukket 21 ganger. Backlund hadde ansvaret for å følge opp jenta som da var 15 år.

Vollen-drapet