Skal ta momssnyterne

Mange bensinstasjoner, storkiosker og gatekjøkken snyter på momsen, og kan bli nødt til å betale tilbake store pengebeløp.

Kiosk
Foto: Vestad, Roar / SCANPIX

Grunnen er at mat de selger kan spises i lokalet, og at de derfor burde betale det dobbelte i moms.

NHO reiseliv mener at problemet er svært stort i Oslo, og gleder seg over at Skattedirektoratet nå setter økt fokus på problemet.

- Det er kjempestort. Vi har storkiosker og fastfoodkonsepter på veldig mange flere gatehjørner enn bare for få år siden. Hvis det er uteserveringer på fortauet vil det være direkte sammenlignbare produkter, men serveringsbedriftene må betale 25 prosent moms, sier direktør i NHO reiseliv Hilde Charlotte Solheim.

Momsunndragelse stort problem

Skattedirektorater så etter kontroller i 2006 at momsunndragelse ved bensinstasjoner, storkiosker og gatekjøkken er et stort problem.

De har nå sendt ut 7700 brev, på landsbasis, 2200 til bedrifter i Oslo og Akershus, hvor de informerer om reglene.

Legger man opp til at maten man selger skal spises i lokalet ved å ha stoler eller bord i lokalet skal man betale 25 prosent moms, ikke 14.

Varsler kontroller og tilleggsavgift

Skattedirektoratet varsler kontroller, og de som unndrar moms på denne måten vil være nødt til å betale tilbake det de har unndratt.

- Hvis man finner at man skulle beregnet 25 prosent på en del av omsetningen, vil man foreta etterberegning og eventuelt gi tilleggsavgift, sier Hanne Kjørholt. underdirektør i Skattedirektoratet.

- Urettmessig konkuransefortrinn

NHO reiseliv er svært glade for at skattedirektoratet setter økt fokus på momsproblemet:

- Vi synes det er veldig gledelig at skattedriektor nå gjør dette, at de gjør det så grundig komm så tydelig grunde dette har vi har vetet lenge på, sier Solheim.

- Problemet er at dette urettmessige konkurransefortrinnet bruker de til å tjene mer penger og utkonkurrere våre medlemsbedrifter. Vi vil ha like konkuransevilkår, derfor må vi bruke felles skatt på mat som serveres, sier Solheim.