Hopp til innhold

Skal spille VM-kvalifisering

16-åringen Aryan Tari fra Lier har imponert under EM i Kosovo og skal spille VM-kvalifisering neste år, skriver sjakksiden Matt & Patt.

Aryan Tari

Aryan Tari ble tidenes tredje yngste norgesmester i 2015, nå skal han spille VM-kvalifisering.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Aryan Tari (16) fra Lierskogen har stått for karrierens største sjakkprestasjon. Det er klart etter at 16-åringen tok knallsterke 7,5 poeng og sikret seg 22. plass i Europamesterskapet i Gjakova, Kosovo, skriver sjakknettstedet Matt & Patt.

Fem seire, fem remiser og bare ett tap ble det på 16-åringen i løpet av de elleve partiene.

Det betyr en sensasjonell plass i FIDEs World Cup, det neste steget i VM-kvalifiseringen 2017-2018. Turneringen spilles i Georgia i september 2017.

– Dette føles utrolig bra. Jeg var veldig stressa. Nå er jeg letta. Det er det største jeg har gjort, sier en lykkelig stormester til Matt & Patt.

Stolt toppsjakksjef

Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall er også storfornøyd med sin egen landslagsspiller.

– Dette er historisk og han er i ferd med å etablere seg som en potensiell superstormester, sier Tisdall til sjakknettsiden.

Blant de 23 som nå er klare for World Cup, er Tari den klart yngste av dem. Kun én nordmann har tidligere klart å kvalifisere seg. Han heter Magnus Carlsen, skriver Matt & Patt.

16 år gamle Aryan Tari fra Lier er norgesmester i sjakk. Han ble tidenes tredje yngste norgesmester da han tok tittelen sommeren 2015.

Han er Norges ferskeste stormester og en av Norges aller beste sjakkspillere. Til daglig er han elev på Norges Toppidrettsgymnas der han trener med læreren Simen Agdestein. Han ble regnet som den sterkeste sjakkspilleren i Norden på 80-tallet.

Aryan Tari og Simen Agdestein

Aryan Tari og Simen Agdestein trener sammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK