Hopp til innhold

Skal sjekke om menssmerter fører til fravær fra skolen

For første gang skal forskere kartlegge hvor plaget unge kvinner er av menssmerter.

Toppbilde XL

Nå skal OUS og UiO blant annet forske på om store menstruasjonsplager fører til mye fravær blant jenter.

Foto: Tom Bob Peru Aronsen / NRK

Et nytt prosjekt ved Oslo universitetssykehus skal blant annet finne ut hvor mye fravær jenter har på grunn av menstruasjonsplager og hva slags plager de har.

Alle de videregående skolene i Oslo skal delta i prosjektet, som ledes av overlege Guri Majak.

Hun håper resultatene kan føre til at jenter som har plager, får mer hjelp.

– Vi føler at vi mangler denne kunnskapen og flere har en følelse at dette gjelder mange ungdommer som plages, sier Majak.

Overlege Guri Majak sitter på kontoret sitt på Ullevål. Hun har på seg blågrønn uniform, har det lyse, korte håret i en hestehale, og har en lys klokke på armen. Bak henne er en lys brun bokhylle og hvite vegger. Hun er midt i en setning, og hever begge brynene.

Overlege Guri Majak ved Oslo universitetssykehus håper dette kan gi et klarere bilde over omfanget av menssmerter på skolene.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Håper det kan føre til politisk handling

Spørreundersøkelsen kan også gi lærere og helsesykepleiere på skolene et bedre oversikt over omfanget. Samtidig håper Majak at det også kan føre til politisk handling.

– Kanskje det kan føre til at ungdom får gratis tampong og bind på skolen. Vi håper og tror at den type data også fører til politikerne kommer med tiltak, sier overlegen.

Påvirker over halvparten

Over halvparten av alle kvinner opplever menstruasjonssmerter i ungdomsårene, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Rundt ti prosent er så ille plaget at uten behandling må de noen ganger holde seg hjemme fra skole eller arbeid første dagen av menstruasjonen.

Majak håper dette resulterer i viktig kunnskap både for sykehuset og ungdommene.

– Vi vet vi ikke hva slags hjelp de får, eller hvor mange det er snakk om, legger hun til.

Les også Kampen mot kroppen

Elisabeth sitter i sengen på pasienthotellet før operasjonen i januar. Hun tar seg til ansiktet, sitter omringet av varme dyner og tullet inn i en hvit morgenkåpe. Rommet er mørkt, med unntak av en nattlampe som lyser opp bak hodet hennes.