Hopp til innhold

Leder av 22.juli-kommisjonen skal lede gransking i Halden

Alexandra Bech Gjørv skal undersøke korrupsjonspåstander i Halden i forbindelse med søksmålet fra byggesakssjefen.

Alexandra Bech Gjørv

Alexandra Bech Gjørv har fått i oppgave å lede gransking i Halden.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Det ble klart under et ekstraordinært formannskapsmøte i kveld. Formannskapet bevilger 500 000 kroner til granskingen.

Bakgrunnen for det ekstraordinære møtet var den såkalte «Montelius-saken». Enhetsleder i byggesaksavdelingen i Halden kommune, Asbjørn Montelius, saksøker flere ansatte i kommunen for det han mener å være ærekrenkelser.

Montelius har reist sak mot rådmann Gudrun Haabeth Grindaker, eksrådmann Eivind Hansen og kommuneadvokat Veronica Aam som privatpersoner, samt Halden kommune ved ordfører Thor Edquist, fordi han mener å ha blitt urettmessig anklaget for korrupsjon.

Oppdrag fra rådmannen

Alexandra Bech Gjørv har tidligere leder 22. juli-kommisjonen som hadde oppgave å gi svar på hva som skjedde den katastrofale dagen da 77 mennesker mistet livet og mange ble skadet i to terrorangrep i Norge.

Bech Gjørv er advokat og har tidligere vært direktør i Statoil og Norsk Hydro. Nå skal hun undersøke påstandene om korrupsjon.

– Vi har fått et oppdrag fra rådmannen om å undersøke de faktiske og rettslige omstendighetene rundt noen varsler. Det er varsler om alvorlige forhold, sier Bech Gjørv til NRK.

– Det skal vi gjøre på en grundig og upartisk måte, legger hun til.

Hun vil foreløpig ikke si noe mer om hva slags varsler de skal ta tak i.

(Saken fortsetter under bildet.)

Formannskapsmøte i Halden

I kveld ble det holdt ekstraordinært formannskapsmøte i Halden.

Foto: Martin tangen Schmidt / NRK

Møtet ble i kveld hold bak lukkede dører, men ordfører i Halden, Thor Edquist, forteller at de har hatt en generell drøfting.

– Når rådmannen har saker hun vil at kommunen skal gå nærmere inn på av hensyn til kommunens omdømme, så må vi støtte henne på det. Da gjør vi en gransking som hun mener er nødvendig, sier han til NRK.

Dekker saksomkostninger

Under formannskapsmøtet ble det også vedtatt at Halden kommune vil dekke eventuelle saksomkostninger for tre ansatte i kommunen.

– Denne avtalen om dekning av saksomkostninger håper vi å få på plass nå, og den skal gjelde for fremtiden, sa Edquist til NRK før møtet.

Thor Edquist

Ordfører i Halden, Thor Edquist.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK