Skal kle opp operastjernene

Elevene på design og tekstil, og frisørlinjen ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad er godt i gang med arbeidet frem mot operaforestillingen "Tosca", som settes opp på Fredriksten festning i juni.

Elevene på design og tekstil, og frisørlinjen ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad er godt i gang med arbeidet frem mot operaforestillingen "Tosca", som settes opp på Fredriksten festning i juni.

Victoria Ranum Faukland får på plass parykk på hodet til Marie Schjelderup.

Det sprayes, kjemmes, og latteren sitter løst. Radene med frisørstoler på Glemmen vgs. er fylt opp av elever som øver på å usynliggjøre hår for at det skal kunne settes på parykker. Glemmen-elevene skal i samarbeid med Opera Østfold bidra med hår, makeup og kostymer til operaforestillingen "Tosca".

– Det er første gangen jeg gjør dette, og jeg vet ikke helt hvordan det blir, men jeg tror det går bra, sier Victoria Ranum Faukland mens hun holder på med håret til Marie Schjelderup.

Elevene skal være med bak scenen under forestillingen med blant annet å hjelpe til med at kostymeskiftene skal skje fortest mulig.

Hårhjelp

Ansvarlig for hår og makeup ved operaen, Ida Høgbakk hjelper til. FOTO: Håkon Lien Johansen

Foto: Håkon Lien Johansen / NRK

I dag var flere representanter fra Opera Østfold til stede for å bistå og hjelpe elevene til å komme i gang med arbeidet som skal gjøres før forestillingen. Ansvarlig for hår og makeup ved operaen, Ida Høgbakk, har hjulpet til med hår i dag, og er fornøyd med elevene så langt.

– Det er alltid like spennende å treffe nye og flinke elever som skal jobbe med Opera Østfold, sier Høgbakk.

Det sys til ball

På design- og håndverksrommet går nålene i ett. Her har de allerede holdt på en stund med å sy diverse kostymer til "Tosca". Kostymene som Glemmen-elevene bidrar med til forestillingen, skal brukes i den siste scenen, som er et ball.

Det er alltid like spennende å treffe nye og flinke elever som skal jobbe med Opera Østfold.

Ida Hagbakk, Opera Østfold

– Det er veldig kjekt å få prøve å sy noe annet. De kostymene vi holder på med ser gjerne litt overdådige ut, men det er bare moro, sier design- og håndverkselev Astri Marie Thunæs Nakkim.

Godt samarbeid

Elevene ved skolen har "Tosca" som en del av pensumet, og siden 2005 har Opera Østfold samarbeidet med Glemmen videregående skole om sine oppsettinger. Opera Østfold synes dette er en fin mulighet til å bygge kompetanse i regionen, og er glad for at de har fått til et slikt samarbeid.

– Det har vært et veldig godt samarbeid, det er en vinn-vinn situasjon hvor vi bidrar med kompetanse til elevene, samtidig som de for bidratt til å hjelpe oss med forestillingen, oppsummerer operasjef Pål Scott Hagen.