Skal hente inn 150 millioner i eiendomsskatt

Barnehager, skole og eldreomsorg er blant vinnerne i det rødgrønne Oslo-budsjettet for neste år. Pengene hentes blant annet fra eiendomsskatt og økte parkeringsavgifter.

Oslo-budsjettet 2016, framleggelse

Finansbyråd Robert Steen (Ap) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap), på vei til å legge fram det nye Oslo-budsjettet for 2016.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Byrådet vil hente inn 150 millioner kroner i eiendomsskatt for boliger som innføres i Oslo neste år. Det kom fram da finansbyråd Robert Steen (Ap) presenterte det rødgrønne byrådets tilleggsinnstilling til Oslo-budsjettet for 2016.

Parkeringsavgiftene skrus også opp neste år, og det vil gi Oslo kommune cirka 79 millioner kroner ekstra i kassa.

– Det forrige byrådet jobbet i sju måneder med det forrige budsjettforslaget, og disponerte cirka 52 milliarder kroner. Vi har i løpet av tre uker forsøkt å se hva slags økonomisk handlingsrom vi kan skape for å sette vårt preg på politikken i Oslo, sier Steen.

– Til sammen har vi i løpet av disse ukene klart å frigjøre cirka 280 millioner kroner til vårt arbeid.

– En ny retning

I tilleggsinnstillingen som ble lagt fram torsdag, legges det opp til 648 nye barnehageplasser i 2016, som et ledd i målsettingen om full barnehagedekning.

Det gis også midler til 100 nye årsverk i hjemmetjenestene i eldreomsorgen neste år.

– Dette er det vi mener i 2016 i stor utstrekning skal gi retning for en grønnere og varmere by, og for en by med større muligheter til alle, sier finansbyråd Robert Steen om budsjettforslaget.

Eiendomsskatten neste år skal være et virkemiddel for å kunne styrke velferdstilbudet på prioriterte områder.

Samtidig tar byrådet et forbehold om at de rekker å innføre skatten allerede i 2016:

"Fordi det derfor foreligger en risiko for at man ikke rekker å innføre eiendomsskatt, foreslår byrådet i budsjettjusteringssaken som fremmes parallelt med Tilleggsinnstillingen at deler av merinntekten i 2015 avsettes på et disposisjonsfond som kan benyttes til å erstatte eventuelt bortfall av forventet eiendomsskatt i 2016" står det i forslaget.

Rødgrønn budsjettframleggelse

Byrådet under finansbyrådens presentasjon av budsjettet. Fra venstre byrådsleder Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Tone Tellevik Dahl (Ap), Hanna Marcussen (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap) og Geir Lippestad (Ap).

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Frykter kutt i tjenester

– De sier at det ikke er sikkert om de kan innføre eiendomsskatten fra og med neste år. Likevel bruker de penger som om de greier å innføre den. Vi er bekymret for at det kan føre til kutt i tjenestene for innbyggerne, midt i perioden, sier finanspolitisk talsmann for Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg.

Samtidig som skoler, AKS og barnehager får mer, får bydelene drøyt 40 millioner kroner mindre. Kuttet er halvparten av det Høyre foreslo før byrådsskiftet.

– Vi må nulle ut det kuttet som de borgerlige la opp til, og som de rødgrønne nå viderefører. Byrådet skal bli enige om et helhetlig budsjett, og frem til det blir vedtatt i desember vil det komme endringer, sier leder for Rødt, Bjørnar Moxnes.

23. september la det nå avgåtte Røsland-byrådet fram sitt budsjettforslag for 2016, og der var sykkel og skole blant vinnerne.