Hopp til innhold

Skal ha forgrepet seg mot babyer

DRAMMEN (NRK): En mor er tiltalt for å holde fast babyen sin mens en mann forgrep seg på jenta. Nå starter rettssaken i en av norgeshistoriens mest omfattende overgrepssaker.

Drammen tinghus

OVERGREPSSAK: Den omfattende overgrepssaken starter mandag 2. mars i Drammen tingrett.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Til sammen fem personer er tiltalt i saken som går i Drammen tingrett. De er dels tiltalt for å ha forgrepet seg på babyer helt ned i tomånedersalderen i fellesskap, filmet og delt bilder og videoer seg imellom.

Monica Hanø

OMFATTENDE SAK: Politiadvokat Monica Hanø har i flere måneder kun jobbet med denne saken.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– Det alvorligste er at de fornærmede er spedbarn, sier politiadvokat Monica Hanø ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Tiltalen legger vekt på at overgrepene er skjedd mot personer som er ute av stand til å motsette seg handlingen. Det legges også vekt på at handlingene er begått av foreldre, ved gjentatte anledninger og at de er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte.

Sammen med en politiadvokat fra Romerike jobbet hun spesifikt med denne saken i tre måneder på Kripos.

– Dette er en av de største overgrepssakene etterforskningsmessig i Søndre Buskerud, sier Hanø.

Holdt datteren fast

Ifølge tiltalen misbrukte tre av de tiltalte en to måneder gammel jentebaby i fellesskap ved flere anledninger. Babyen er datteren til den 23 år gamle kvinnen fra Kongsberg. Overgrepene ble også filmet og distribuert.

Ved en anledning skal den tiltalte 23-åringen ha holdt datteren fast mens Drammensmannen forgrep seg på barnet som da var 9 måneder.

En mann fra Romerike skal ha fått Drammensmannen til å forgripe seg på sønnen sin på snaut to måneder, filme det og sende det til Romeriksmannen. 32-åringen fra Drammen er også tiltalt for å være i besittelse av nær 2000 bilder og 50 filmer som viser overgrep mot barn.

– Han erkjenner straffskyld på alle tiltalepunktene, sier forsvarer Gunhild Bergan.

Aktuelt med forvaring

En 43 år gammel kvinne fra Hønefoss er tiltalt for besittelse og distribusjon av slike bilder, noe hun erkjenner straffskyld for. Forsvarer Knut Fure forteller at de prøvde å få skilt ut hennes sak som en tilståelsessak.

– Hun har en perifer rolle i dette. Vi ønsket å få saken hennes behandlet for seg selv, men det ville ikke påtalemyndigheten, sier Fure.

Den omfattende tiltalen er på 27 sider. Nær hundre punkter i tiltalen omhandler Romeriksmannens seksuelle kontakt med mindreårige jenter på internett.

Påtalemyndigheten har varslet påstand om forvaring for de tre mennene.

– Det bunner i sakens art. Man har tatt et forbehold om forvaring i tiltalen for de tre mennene. Så får man se underveis i bevisførselen, og når bevisførselen er avsluttet, hva påtalemyndigheten kommer til å nedlegge påstand om, sier statsadvokat Kristin Røhne.

Tiltalt kvinne 23
Foto: Marco Vaglieri / NRK
Tiltalt kvinne 43
Foto: Marco Vaglieri / NRK
Tiltalt mann 34
Foto: Marco Vaglieri / NRK
Titltat mann 32
Foto: Marco Vaglieri / NRK
Tiltalt mann 28
Foto: Marco Vaglieri / NRK