Hopp til innhold

Jentesex gir også kjønnssykdommer

Visste du at det er like stor risiko for å få klamydia for kvinner som har sex med kvinner, som for kvinner som har sex med menn?

Lesbisk lidenskap i "The L Word"

Handlingen i den amerikanskje dramaserien 'The L Word' utfolder seg rundt en gruppe lesbiske kvinner i West Hollywood i Los Angeles. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Paul Michaud/Showtime

Kunnskapen om seksuelt overførbare sykdommer mellom kvinner som har sex med kvinner er i dag veldig liten. Og mange tror nok at man ikke kan bli smittet med kjønnssykdommer når de har sex med andre kvinner.

– Foreløpig statistikk som jeg har sett på viser at kvinner som har sex med kvinner har like mye klamydia og like mye gonore som kvinner som har sex med menn, sier Sol-Britt Molin, jordmor ved Olafiaklinikken i Oslo til NRK.

– Men vi vet lite om omfanget av smitte mellom kvinner og om hvordan smitten overføres. Da ender vi med å gi kvinnene dårlig råd om hvordan de kan redusere eventuelle risikoer.

Samler inn kunnskap

Molin har tatt initiativet til «Seksuelt helsetilbud for KSK» som nylig har åpnet i Oslo. Tilbudet er øremerket kvinnen som ønsker test for, behandling av og rådgivning om kjønnssykdommer.

– De har ikke vært mange henvendelser, men de få som har henvendt seg til oss ønsker informasjon om tilbudet.

Olafiaklinikken skal samtidig systematisk samle inn og gjennomgå data de får inn ved konsultasjoner. Informasjonen håper de kan bidra til bedre helseopplysning blant lesbiske og bifile kvinner.

Uenighet i fagmiljøene

Molin mener de ulike fagmiljøene gir en vidt forskjelling vurdering av smitterisikoen for kvinner som har sex med andre kvinner.

– Noen mener smitterisikoen mellom kvinner som har sex med kvinner er mye høyere enn for kvinner som har sex med menn. Andre miljøer mener at smitte mellom kvinner ikke er et problem i det hele tatt.

– Mange kvinner har opplevd å få spørsmål fra helsepersonell om hvordan de praktiserer sex, og om de har sex i det hele tatt. Helsepersonellet vet rett og slett ikke hvordan de skal undersøke og hvilke tester som skal gjøres.

Skal tas på alvor

Klinikken er et lavterskeltilbud for diagnostikk og behandling av seksuelt overførte infeksjoner og hiv.

De legger blant annet til rette for at menn som har sex med andre menn tester seg. Nå utvider klinikken tilbudet, og oppfordrer kvinner som har sex med kvinner til å ta kontakt.

– Vi tilbyr vaginal undersøkelse med celleprøve, test for bakteriell vaginose og vanlige tester for seksuelt overførbare infeksjoner. I tillegg kan kvinnene bare ringe for en prat, sier Molin.

Rolf M. Angeltvedt, faglig og administrativ leder i Helseutvalget for bedre homohelse, har tidligere sagt til NRK at er glad for at temaet nå blir mer belyst.

– Helsen til lesbiske kvinner når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer, infeksjoner og andre kvinnesykdommer, er et tema som burde vært mer belyst, sier Angeltvedt.

Telefonnummeret til KSK-telefonen er 41 64 42 56. Telefonen er bemannet med en jordmor onsdager og torsdager fra klokken 11.00 til 11.30. Jordmoren i KSK-prosjektet har konsultasjoner onsdager og torsdager. Time kan også bestilles via sentralbordet som har telefon 23 07 58 40.