Skal bli mindre feilmedisinering med armbånd

Pasienter ved Sykehuset i Østfold får nå armbånd med strekkode - noe som skal gi langt færre feilmedisineringer. Systemet er planlagt innført ved flere sykehus i landet.

Lukket legemiddelsløyfe

Slik ser armbåndet som pasientene ved Kalnes får på seg slik at de skal slippe å oppleve feilmedisinering.

Foto: Petter Larsson / NRK

Katharina Wollebæk

Seksjonsleder ved lungemedisin, Sykehuset i Østfold, Katharina Wollebæk, sier at ingen har fått feil medisin etter at pasientene har fått armbånd.

Foto: Petter Larsson / NRK

Systemet kalles lukket legemiddelsløyfe. Det går ut på at både legemiddel og pasient skannes før det blir gitt medisiner. Hittil har medisinene blitt plukket frem manuelt, men nå skannes legemidlene for å sikre at sykepleierne har plukket frem riktig medisin, til rett tid og på rett måte.

Ingen nye avvikssaker

I dag er feilmedisinering et problem ved alle norske sykehus, med de konsekvensene det gir pasientene.

Ved sykehuset Østfold har de nå skannet medisiner og pasienter en måneds tid - og gjort seg sine erfarninger, forteller seksjonsleder ved lungemedisin, Katharina Wollebæk.

– Vi ser at vi foreløpig ikke har fått noen nye avvikssaker. Det er ingen registrerte pasienter som har fått feil medisiner etter at vi begynte med dette for en måned siden, sier hun.

Hvordan vil pasienten merke dette?

– Praktisk vil de oppdage at sykepleier har med seg en skanner som skanner armbåndet til pasienten. Og så vil de forhåpentligvis ikke få feil medisiner.

Les også:

Flere sykehus skal ta i bruk armbånd

Lukket legemiddelsløyfe

Alle medisiner blir skannet opp mot armbåndet.

Foto: Petter Larsson / NRK

Lukket legemiddelsløyfe er nå på trappene ved flere sykehus i Norge. Ved sykehuset i Østfold er planen at systemet skal rulles ut på alle avdelinger, forteller rådgiver i IKT, Rune Kristiansen.

– Når vi er ferdige implementert og har fått løst utfordringene vi har per i dag, så vil dette redusere antall feilmedisinering kraftig, sier han.

Så nå vil det være umulig å gjøre feil?

– Svært vanskelig, til tider umulig, sier han.