Nytt tilbud skal gjøre det lettere å velge hjemmefødsel

Sju jordmødre som mener det er viktig med et variert fødselstilbud i Østfold starter nå en privat hjemmejordmor-bedrift.

Tilbudet til kvinner som ønsker å føde hjemme skal styrkes. Sju jordmødre som mener det er viktig med et variert fødselstilbud i Østfold, starter nå en privat hjemmejordmor-gruppe. I forrige uke håndterte de sin første hjemmefødsel.

Reporter: Victoria Ose. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen/Tor René Stryger.

– Den rolige atmosfæren hjemme er veldig behagelig og veldig positiv. Fødselen får lov til å ta den tiden den trenger, sier jordmor Linda Tjellhaug.

Hun er én av de sju jordmødrene i Østfold som har bestemt seg for å styrke tilbudet til kvinner som ønsker å føde hjemme. I forrige uke håndterte de sin første hjemmefødsel, og moren Eva er godt fornøyd med resultatet.

– Det ble en veldig fin opplevelse. Vi fikk to jordmødre hjem til oss som hadde fullt fokus på meg og babyen hele tiden. De skapte en veldig trygghet og ro i situasjonen, sier hun til NRK.

– Visse kriterier

Vibeke Killi, jordmor

MÅ VÆRE FRISK: – Vi forventer en normal fødsel, sier jordmor Vibeke Killi. Hun er en av jordmødrene som står bak det private hjemmefødsel-tilbudet.

Foto: NRK

Tidligere måtte man ta kontakt med hver enkelt jordmor privat for å avtale hjemmefødsel. Den nystartede bedriften gjør tilbudet mer tilgjengelig, men visse kriterier må være på plass.

– For å kunne føde hjemme må det være en frisk gravid som helst ikke røyker, har ett barn i magen og barnet skal ligge i hodeleie. Vi forventer en normal fødsel, sier jordmor Vibeke Killi.

Denne uka ble det lagt frem en ny norsk studie som viser at det er færre komplikasjoner ved hjemmefødsler sammenlignet med å føde på sykehus for normalt friske kvinner.

Årlig er det kun rundt 100 norske kvinner som velger å føde hjemme, men jordmor Linda Tjellhaug tror det vil øke.

– Det blir økt tilbud, og det skaper også økt etterspørsel. Kvinnene er mye mer bevisste på hva de vil og ikke vil, sier hun.