Sjøvold blir ny PST-sjef 

Hans Sverre Sjøvold går fra jobben som politimester i Oslo til sjefsstolen hos Politiets sikkerhetstjeneste.

Politimester Hans Sverre Sjøvold

TIL PST: Hans Sverre Sjøvold ble utnevnt til ny PST-sjef i statsråd fredag.

Foto: Arne Huse / NRK

Sjøvold tar over jobben etter Benedicte Bjørnland, som blir ny politidirektør.

– Vi er veldig fornøyd og mener han er den rette for å ta PST inn i de oppgavene som kommer i fremtiden, sa fungerende justisminister Jon Georg Dale på en pressekonferanse fredag.

Dale fungerte som justisminister et lite døgn frem til Jøran Kallmyr (Frp) overtok jobben.

Sjøvold starter i PST 1. juni. Frem til da skal assisterende PST-sjef Roger Berg fungere som direktør.

Pressekonferanse hvor Sjøvold blir utnevnt.

Se opptaket av pressekonferansen her.

– Hektisk

Sjøvold sier han gleder seg til å begynne.

– Jeg kommer fra en hektisk periode i Oslo politidistrikt. Jeg håper den erfaringen jeg har opparbeidet gjennom mange år i etaten kan hjelpe meg i dette nye arbeidet.

Sjøvold har vært politimester i Oslo fra 2012. 61-åringen har også vært assisterende politidirektør, politimester i Vestfold og rektor på Politihøgskolen.

Sjøvold var én av to søkere til stillingen som PST-sjef. Det er ikke klart hvem som eventuelt skal fungere som politimester i Oslo i en overgangsperiode.

– Dette er en kabal vi må se nærmere på. Først skal stillingen lyses ut, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt.

Tar over Wara-etterforskning

Sjøvold tar over ledelsen av PST midt oppi etterforskningen av samboeren til Tor Mikkel Wara, som i går gikk av som justisminister.

Avtroppende PST-sjef Benedicte Bjørnland sa til NRK fredag morgen at det har vært en svært spesiell situasjon for PST å etterforske samboeren til deres øverste sjef.

– Det er selvfølgelig en spesiell situasjon at justisministeren har status som fornærmet i en straffesak, og at hans samboer er siktet i den ene hendelsen og mistenkt i de øvrige. Det sier seg selv at det er en spesiell sak for PST, men det har ikke vært tvil om at påtalemyndigheten er uavhengig i Norge, sier Bjørnland.

– Dyktig leder

– Dette er veldig bra for Politiets sikkerhetstjeneste og litt trist og vemodig for Oslo, som har hatt en leder som jeg har opplevd som dyktig, sier leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga.

– Vi har stått i mange tøffe situasjoner gjennom politireformen sammen, og det synes jeg vi har klart å løse på en god måte. Det spennende for oss fremover nå er jo hvem som skal inn og erstatte ham.

Hun beskriver Sjøvold som en strategisk leder som holder seg på et overordnet nivå, uten å gå ned i detaljer.

– Jeg har respekt for at han ønsker seg nye utfordringer og ønsker ham lykke til.

– Det viktige er at stillingen lyses ut umiddelbart og at det blir en grundig ansettelsesprosess, sier Kristin Aga.

AVTROPPENDE: PST-sjef siden 2012, Benedicte Bjørnland, har sin siste dag på jobbe, før hun tiltrer som politidirektør.