Hopp til innhold

Sjekker gatekjøkken for hestekjøtt

Mattilsynet har tatt prøver av kebabkjøtt og hamburgere for å finne ut om gatekjøkken har latt seg friste til å bruke billig hestekjøtt.

Mattilsynet tester kjøtt

Mattilsynet tar prøver for å teste om det er hestekjøtt i burgerne.

Foto: Mattilsynet

Tirsdag aksjonerte Mattilsynet mot en rekke gatekjøkken i Oslo og Drammen, og det er tatt 50 prøver av forskjellige kjøttprodukter.

– Vi skal sjekke at gatekjøkkenmaten inneholder det den skal, sier seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet.

Hun mener typiske gatekjøkkenprodukter som kebabkjøtt og hamburgere er laget av billig kjøtt, og det øker risikoen for at noen kan ha blitt fristet til å jukse med råvarene.

seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet.

Seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Det er tatt prøver både på gatekjøkken og hos bedriftene som lager produktene.

Slo til samtidig

– Dette var en koordinert aksjon fra distriktskontorene våre i Oslo og Drammen. De gikk ut samtidig med mange inspektører og besøkte et bredt utvalg av gatekjøkken og produsenter av råvarer til gatekjøkken, forklare Svindland.

De har tatt tester av alt fra biffsnadder,kebab og hamburgere, til ferdigprodukter som lasagne og pasta. Mye av kjøttet de har testet er ifølge Svindland importert fra utlandet og prøvene er sendt til Tyskland for analyse.

– Hvis vi finner hestekjøtt må vi iverksette en etterforskning og finne ut hvor kjøttet kommer fra, enten det er gatekjøkkenet selv som har jukset eller produsenten av råvarene.

Tester også for svin

I tillegg til å lete etter hestekjøtt skal produktene også testes for svinekjøtt. Svin er billigere enn storfekjøtt, og ifølge Mattilsynet skal ikke kjøttprodukt som ikke er merket at de inneholder svinekjøtt ha det i seg.

Mattilsynet venter å ha svar på testene i løpet av noen uker og skriver på sine nettsider at prøvene kommer i tillegg til 50 prøver som er tatt av kjøttprodukter fra dagligvarebutikker som EU har pålagt Mattilsynet å ta.