Sjekk hva du får kjøpt om du flytter «på landet»

Den enorme prisveksten på boliger i Oslo fører til økte forskjeller mellom Oslo og områdene rundt.

Bildekombinasjon

MYE MORO: For prisen av 70 kvadratmeter sentralt i Oslo kan man få råd både til et eldre hus i Larkollen og en hytte i Valdres.

Foto: Marie Waagan, Jostein Tollefsrud

Amund Tvete Hermansen

STOR VEKST: Amund Tvete Hermansen merker pågangen av boligkjøpere fra Oslo-regionen. De stiller sterkt når de kjøper i Østfold, mener han.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg hadde valgt denne, sier eiendomsmegler Amund Tvete Hermansen.

Han har nettopp sett en håndfull eksempler på et tankeeksperiment:

En treroms leilighet sentralt i Oslo forsøkes solgt for 4,6 millioner kroner på Finn. Hva får eierne av denne råd til hvis de kjøper for den samme summen utenfor Oslo?

Hermansen lander på følgende:

Et eldre hus på Larkollen med tre mål tomt få meter fra sjøen er lagt ut for fire millioner kroner. Da kan man enten bruke resten av pengene til den nødvendige oppussingen, eller man kan kjøpe en hytte i Valdres.

Leilighet til salgs på Torshov, annonse fra Finn

TIL SALGS: Denne 70 kvadratmeter store leiligheten på Torshov i Oslo er en av mange som selges i prisklassen rundt 4,5 millioner kroner.

Foto: Skjermdump / Finn.no

Stor prisvekst

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge

ENDRING: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge ser at prisnivået i Oslo påvirker områdene rundt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Spør du eiendomsmeglere rundt Oslo, vil alle trolig si det samme: Det har vært en fin prisvekst i eiendomsmarkedet den siste tiden.

De siste fem årene har kvadratmeterprisen på boliger i Østfold økt med 37 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. Tilsvarende tall i Hedmark er 35 prosent, mens Akershus har 41 prosent og Vestfold har 30 prosent.

Prisene i Oslo har steget med 54 prosent i samme tidsrom.

Investerte man to millioner kroner i Oslo og i Østfold for fem år siden, vil Oslo-leiligheten ha steget med 354.000 kroner mer enn boligen i Østfold.

– Prisnivået i Oslo har stukket av fra resten av landet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han sier trenden rundt Oslo er den samme, muligens med unntak av Drammen som har hatt en nesten like stor vekst som Oslo de siste årene.

– De som bor i Oslo og vurderer å flytte ut av byen for å pendle, har fått et vesentlig større mulighetsrom, sier Dreyer.

Hytte Valdres

SOLGT: Denne hytta i Valdres ble nylig solgt rett over prisantydningen på 500.000 kroner. En slik hytte får man altså i tillegg til huset på Larkollen.

Foto: Jostein Tollefsrud

Større forskjeller

Nettopp det merker eiendomsmeglerne rundt Oslo. Leder Amund Tvete Hermansen i eiendomsmeglerforbundet i Østfold sier folk som flytter fra Oslo ofte har med seg en større pott egenandel enn boligkjøpere som kun har eid i Østfold tidligere.

Det bidrar igjen til å presse prisene oppover.

– Kaster man en stein i vannet i Oslo, så vil den etter hvert komme til Østfold, men med mindre og mindre bølger, sier han.

Hermansen jobber for Eie eiendomsmegling i Fredrikstad, og med rundt en times reisevei til Oslo, er det et reelt alternativ for mange å flytte. Han mener imidlertid at det også er en ulempe ved utviklingen.

– Vi blir ikke noe rikere selv om prisene stiger, men mange tror det. Utviklingen er grei for oss som er i boligmarkedet. De som virkelig merker det, er de som ikke er i markedet og ikke får råd til å kjøpe sin første bolig. De får ikke være med i den gode klubben, sier Hermansen.