Hopp til innhold

Sjakkfeber i det somaliske miljøet

Interessen for sjakk har økt voldsomt blant norsk-somaliere i Oslo etter at Magnus Carlsen har briljert på TV-skjermen under sjakk-VM i India.

Sjakkfeber blant norsk-somaliere

I somalisk sjakklubb får tilskuerne like mye ut av sjakkpartiene som spillerne. Det går sport i å gi gode, taktiske råd.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Vi startet klubben i 2009. Før sjakk-VM var vi bare fem medlemmer, men i forrige uke var vi blitt 40 medlemmer, forteller Mohammed Osman entusiastisk. Han er sekretær og nestleder i Somalisk sjakklubb.

I en krok på en kafé på Grønland i Oslo har sjakklubben to faste bord. Rundt bordene er det trangt om plassen. Konsentrerte øyne følger sjakkpartiene. Mange har lært avanserte trekk av å følge sjakk-VM på TV.

Mohammed Osman, Somalisk sjakklubb

– I desember skal det holdes en sjakkturnering her. Da håper jeg at medlemstallet dobles, sier Mohammed Osman i Somalisk sjakklubb.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Magnus Carlsen er et forbilde

– Når Magnus spiller, følger vi nøye med, og noterer det han gjør. Så prøver vi trekkene her i sjakklubben. Vi har lært mange triks av ham. Han er et forbilde for mange her, sier Osman.

Mohamud Salah har vært medlem i sjakklubben i tre år. Han merker godt at interessen har økt etter sjakk-VM. Nå har spillerne flere tilskuere. Og de kommer ofte med innspill.

SE: Intervju med Magnus Carlsen
LES: Sjakkinteressen i Norge vokser

– Spiller du her, får du mange råd. Når tilskuerne gir råd til motstanderen er det irriterende. Men når jeg får gode råd er det bare bra, sier Mohamud Sala og trekker på smilebåndet.

– Ikke bare et spill

Osman Botan spiller sjakk i klubben to, tre ganger i uken.

Osman Botan mener sjakk er god hjernetrim.

– Sjakk er hobbyen min. Jeg lærer en del av dem som er flinkere enn meg her, sier Osman Botan. Han er innom sjakklubben to, tre ganger i uken. Osman mener sjakk er bra for hodet.

– Sjakk er ikke bare et spill. Det er trening for hukommelsen. Og det er bra for hjernen.

– Hva slags forhold har somaliere flest til sjakk?

– Vi har faktisk et lignende spill. Det heter Shax . Det er et gammelt, somalisk spill. Der må man bruke mye taktikk. Men sjakk er litt vanskeligere.

På kafeen på Grønland henger det en storskjerm på veggen. Den står på når Magnus Carlsen er på luften.

– Det er mange som følger direktesendingene. De som ikke er på jobb ser på og diskuterer sjakkpartiene. Mange her er stolte av at en nordmann gjør det så bra, sier Osman.

Den somaliske klubben på Grønland i Oslo

Magnus Carlsen er et forbilde for 24-år gamle Mohamud Salah som stikker innom sjakklubben på Grønland et par ganger i uken.

Foto: Dang Trinh / NRK