Sjåfør forlot autistisk gutt helt alene

En voksen skal følge autistiske Leo døgnet rundt, men torsdag kjørte sjåføren 10-åringen til feil skole og forlot gutten helt alene.

May Britt Renée Dale med sønnen Leo

May Britt Renée Dale synes det er skremmende at sønnen Leo ble kjørt til Hoppern skole i stedet for til Jeløy skole.

Foto: Privat / Ingrid Mathilde Langvik

– Så har det skjedd igjen, det som ikke skal skje! Det skrev May Britt Renée Dale på Facebook i går.

Hun er mor til 10 år gamle Leo. Han er autist og går på Jeløy skole. Annenhver uke bor Leo hos faren sin i Fredrikstad og får skyss med minibuss til skolen, men torsdag endte turen på feil skole.

Trenger tilsyn døgnet rundt

Leo ble satt av på Hoppern ungdomsskole i Moss, som ligger noen kilometer unna Jeløy skole, og ble overlatt til seg selv. Leo skal ha en voksen person som følger han døgnet rundt.

Dale er svært kritisk til hvordan transportselskapet behandlet sønnen, og det er ikke første gang hun opplever en alvorlig episode.

– Jeg tenker at det ikke skal skje, men det har jo skjedd før. Det har vært mange episoder hvor vi har vært fortvilet, men det her rystet meg rett og slett. Sjåføren kan ikke sette av et barn på ti år som ikke er i stand til å ta vare på seg selv og bare kjøre. Det er veldig skremmende. Jeg kjenner at jeg er veldig sint, sier hun.

– Det skal ikke skje

Det er Østfold Kollektivtrafikk som har ansvar for skyss til skolen, og som inngår avtaler med taxi- og transportselskap.

Direktør for Østfold kollektivtrafikk, Børre Johnsen, beklager hendelsen.

– Jeg er forferdelig lei meg for at dette har skjedd. Det er ikke noe som skal skje. Det er ingen unnskyldning, men det er vår kommentar til hendelsen, sier han.

Hva gjør dere for at dette ikke skal skje igjen?

– Vi har fulgt opp denne transporten spesielt og vi følger opp transportøren. Vi vil påse at lignende ikke skjer igjen.

Direktøren bekrefter at det fra nå blir et annet selskap som får oppgaven med å kjøre Leo til skolen. Det er moren svært glad for.

– Det begynner å bli mye rot og nå er grensen nådd for hva jeg tåler. Vi foreldre skal kunne stole på at barna våre kommer trygt fram, sier hun.

Legger seg flate

Dale mener at her må det endringer til i næringen. Hun er redd foreldrene til utviklingshemmede barn bare blir sett på som masete, men hun påpeker at det er viktig at både de og barna blir tatt seriøst.

Erik Skaaden, daglig leder i Minibuss 24/7 sier til Moss Avis at de er dypt ulykkelige for hva som har skjedd.

– Det er rett og slett en sjåfør som har lest oppdragsbeskrivelsen feil. Det er ingen unnskyldning, men en forklaring, sier Skaaden.

– Dette er slikt som ikke skal få skje, men dessverre er vi mennesker slik at vi gjør noen feil. Dagens hendelse er utilgivelig og det er vanskelig å gjøre noe annet enn å beklage og legge seg flat, sier Skaaden.