Sivile hjelper til med slukkingsarbeidet

Gjøvikbanen er stengt på grunn av skogbranner langs togskinnen fra Maridalen i Oslo til Nittedal i Akershus. Nå hjelper også lokalbefolkningen til med slukkingsarbeidet.

Sivile hjelper til med slokking

Sivile hjelper til med slukkingsarbeidet på Rotnes i Nittedal, ved overgangen mot Ørfiske.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

– Mange beboere i Rotnes i Nittedal har møtt opp, rundt 50 stykker, forteller øyevitne Christine Rehn Jensen, som også jobber i NRK.

Sivile hjelper til med slukking
Foto: Olav Juven / NRK

De fyller bøtter med vann ved brannbilene, og dirigeres av Lunner Gran brannvesen. Det ulmer fortsatt mange steder langs toglinjen. De sier de skal lage lenke med bøtter. Det må de fordi de ikke kommer nærme nok med brannbilene.

Sivile bærer bøtter med vann for å slukke skogbrann
Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Brannvesenet fra hele Nedre Romerike er i full gang, sammen med Sivilforsvaret, Røde Kors.

Brannvesenet fikk melding om brannen like etter klokken åtte søndag kveld. Det brenner flere steder langs toglinjen mellom Hakadal og Sandermosen i Oslo.

Brannvensenet i Oslo sier de nå har god oversikt men ikke full kontroll over brannen ennå. og at store mannskaper driver med slukking.

Sivile hjelper til med slukking
Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

– Det er en brann som har spredd seg fra Åneby stasjon i Nittedal og ned til Oslo-grensa, og på innsiden ned mot Movatn stasjon. Og vi jobber med slokkehelikopter og begynner sakte men sikkert å få kontroll vi også, sier innsatsleder i Øst politidistrikt, Ivar Myrbø til NRK.

Ifølge Myrbø har det vært veldig mange branner, både små og store og noen av dem ganske nærme hus.

Beboerne langs banen blir bedt om å holde seg innendørs, men det har ikke vært behov for evakuering.

Sivile hjelper med slukking
Foto: Olav Juven / NRK

Først svært omfattende

– Vi er på tur med alt vi har. Det brenner mange kilometer langs toglinjene oppover nesten fra Oslo til Hakadal. Det er veldig omfattende, sa Ivar Arnesen, operatør i Øst 110- sentral til NRK tidligere på kvelden.

To brannhelikoptre og ett politihelikopter er ute, i tillegg til Sivilforsvaret.

Brann ved Gjøvikbanen
Foto: Baard Johansen / NRK

Det brenner blant annet ved Sandermosen i Maridalen, og i Nittedal langs toglinjen i området Ringveien. Politi og Brannvesenet er på stedene.

– Vi har åtte brannbiler ute nå, og brannhelikopter er rekvirert, sier Morten Grimstad, fungerende kommandør i Oslo Brann- og redningsetat til NRK like etter klokken 20.

Skogbrann i Maridalen sett fra Brekke

Bildet er tatt fra Brekke og viser skogbrann i Maridalen.

Foto: Sander Bergh

Buss for tog

Bane Nor opplyser på Twitter søndag kveld at banen er stengt mens slukkingsarbeid pågår flere steder. Selskapet vet ikke hvor lang tid dette arbeidet vil ta og når banen kan åpnes igjen.

– Togbanen er stengt forbi skogbrannene, slik at Gjøvikbanen og Bergensbanen er nå stengt. Det betyr at vi setter opp transport, sier Åge-Christoffer Lundeby pressesjef i NSB.

NSB setter opp busser til Drammen for Bergensbanen. For Gjøvikbanen blir det buss og taxi forbi brannstedene.

Skogbrann

Brannen har herjet med skogen.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Samme strekning brant lørdag

Også lørdag var den samme strekningen stengt på grunn av skogbrann. Da brant det ved Sandermosen i Maridalen. Søndag formiddag førte brann langs sporet til at deler av banen litt lenger nord, mellom Hakadal og Roa, var stengt.

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.