Nå er siste Utøya-pasient utskrevet

Den siste pasienten etter terroranslaget er skrevet ut fra sykehusene i Oslo og Bærum.

En skadet person fra Utøya ankommer Ullevaal

– Alle har stått på for å redde pasientene som kom inn, sier overlege ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, Pål Aksel Næss.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Til sammen ble 39 personer innlagt ved disse sykehusene den 22. juli. Snart tre måneder senere kan den siste skrives ut. Seks av pasientene er fremdeles til rehabilitering ved Sunnaas sykehus HF.

– Vi fikk inn i alt 31 pasienter etter hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya, og den siste av pasientene som har ligget på Oslo Universitetssykehus, Ullevål er skrevet ut i dag, sier overlege Pål Aksel Næss til NRK.no.

Da det smalt i regjeringskvartalet kom det totalt ti pasienter til Oslo Universitetssykehus. Senere samme dag kom ytterligere 21 hardt skadde AUF-ere fra Utøya. Siden da har alle stått på for å redde disse sier overlegen.

– Vi har hatt mange pasienter med til dels alvorlige skader som har ligget på sykehuset, og det har lagt beslag på store ressurser over lang tid. Vi håper vi har løst de oppgavene på en tilfredsstillende måte.

Skal analysere håndteringen

Pål Aksel Næss

Pål Aksel Næss ved Oslo Universitetssykehus, sier de er i gang med å analysere hvordan de håndterte 22.juli.

Foto: Alf Terje Bøhler-Oslo Universitetssykehus

Det kom også åtte offer til Bærum sykehus, men de mest kompliserte skadene måtte sykehusene i Oslo ta seg av. Nå skal Næss og hans kolleger analysere hvordan de håndterte terroranslaget.

– Vi har fått mye erfaring fra disse hendelsene, og det er erfaringer som vi er i ferd med å analysere, for at vi skal være enda bedre rustet til å ta imot tilsvarende skader ved en senere anledning. Vi ønsker også at andre skal dra nytte av de erfaringene vi har gjort ved disse hendelsene, sier han.

I begynnelsen av august lå fortsatt 22 pasienter på sykehuset etter terror – angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Av disse var 16 alvorlig skadet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nevrokirurg Vidar Stenset

Nevrokirurg Vidar Stenset var på jobb på ettermiddage og kvelden den 22.juli.

Foto: Håkon Iversen / NRK

– Spesielt å se mennesker skutt

Tall som NRK.no har samlet inn fra sykehusene og Oslo legevakt viser at totalt 151 personer ble skadd.

De fleste av ofrene på Utøya var skutt flere ganger. Siden terroristen ønsket å drepe flest mulig, brukte han fragmenterende ammunisjon, som ga ekstra store skader.

Nevrokirurg Vidar Stenset var jobb denne kvelden. Han hadde allerede operert to pasienter med alvorlige hodeskader fra bomben i sentrum da Utøya-ofrene kom inn.

– Det var spesielt å se mennesker som hadde blitt skutt flere ganger i forskjellige kroppsdeler, sier Stenset.

– Jeg har ikke personlig erfaring fra krig, men jeg assosierte dette med krigsskader, sier kirurgen til NRK.no.