Hopp til innhold

Siste skitur i Marka

Nå har milsluker Tom Stensaker endelig avsluttet årests skisesong i Oslomarka. Etter 1086 mil på drøyt 7 måneder er han tilfreds.

Tom Stensaker

Tom Stensaker går på ski til de siste snøflekkene smelter bort

Foto: Kjetil Saugestad / NRK

Det har vært en fin og snørik vinter for både entusiaster og vanlige skiløpere i Oslomarka. Men det har vært mye kaldt.

Tom Stensaker har denne vinteren langt bak seg hele 1086 mil. Det er tiende gang Stensaker har gått over 10.000 km på en sesong. Han regnes som den person som har gått lengst på ski av alle gjennom alle tider. Han har gått lenger enn 6 ganger rundt ekvator. Årets sesong har vært flott, men krevende.

Tom Stensaker

Tom Stensaker

Foto: Kjetil Saugestad / NRK

- Jeg har aldri opplevd så mye kulde noen sesong, sier Tom Stensaker.

Stensaker drømte om 10 kuldegrader mindre omtrent hver natt i desember, januar og februar. Kulda gjorde at han brukte mer krefter enn vanlig, men han unngikk både sykdom og skader.

Fra rim til snøflekk


Tom Stensaker startet sesongen 17 oktober, og siden desember har han gått hver eneste dag. Vanligvis ligger han på 6-7 mil pr dag eller 45 mil i uka. Han mener mange går glipp av noen av de fineste skiturene når de legger vekk skiene etter påske.

Selv går han til de siste snøflekkene forsvinner. I år som andre år er det ved Oppkuven skiføret har holdt lengst. Denne uka avsluttet Tom Stensaker på en nordvendt skogsbilvei der løypemaskinene har pakket snøen tett hele vinteren. Her kunne han måle opp 60 meter strekning og fikk en fin avslutningstur. Ved å gå frem og tilbake 42 ganger på denne flekken ble det en 5 km tur han kan registrere i dagboka.

- Det er synd at folk ikke benytter skiføret etter påske, mener Tom Stensaker. Det er turene i fint vær om våren jeg husker best.

Lavt budsjett


Tom Stensaker har gått på ski omtrent på heltid de siste årene. Han klarer seg med inntekten han får for å legge ut føremeldinger for Skiforeningen. Han jobber også som arkitekt i sommerhalvåret. I år har arkitektjobben vært mer spennende og tatt mer tid enn ellers. Tom Stensaker har nemlig tegnet påbygget på Kikutstua, som skal innvies nå i juni.

NRK Radiodokumentarens Kjetil Saugestad har fulgt Tom Stensaker gjennom årets skisesong. Resultatet blir en radiodokumentar som sendes til høsten.