Hopp til innhold

Sinn i kok etter fjerning av adventsstake

Etter drøyt 50 år med adventstradisjon ved Trøgstad kirke fant veimyndighetene ut at adventslysene var trafikkfarlige. Nå reagerer lokalbefolkningen med å tenne nye lys.

Adventsstake Skjønhaug

Gravøl for adventsstake? Det tok ikke lang tid fra kommunen fjernet den angivelig trafikkfarlige adventsstaken før nye lys trådte fram i mørket.

Foto: Freddy Larsen

Ann-Kristin Enger i Trøgstad bekrefter at hun står bak markeringen.

– Jeg ble eitrendes sinna. Vi har hatt det hyggelig i romjula med adventsstaken. Var det virkelig nødvendig å fjerne den nå? De kunne ha ventet til mandag.

Adventsstaken pleier å stå i krysset til 13. dag jul. Det har aldri skjedd en ulykke på stedet, sier Enger.

Adventsstake Trøgstad

Adventsstaken skjuler varselsskiltet, mener Statens vegvesen. Kommunen reagerte raskt med å fjerne juledekorasjonen.

Foto: Freddy Larsen

Skiltet var ikke et problem tidligere, det sto satt opp på en annen stolpe. Men så ble det flyttet, og veimyndighetene reagerte. Og så reagerte Ann–Kristin.

– Jeg la det ut på Facebook, og fikk raskt mange reaksjoner.

Sterk lokal støtte

Hun forteller at de nye lysene ble tent til hurrarop fra forbipasserende fotgjengere. Naboer har sagt at de skal sørge for at lysene ikke slukker om natta.

– Dette kan selvsagt ikke lyse til 12. dag jul, men det hadde vært fint å ha lys i hvert fall nyttårshelga.

Folk har reagert på at adventsstaken plutselig ble demontert, skriver Smaalenenes avis.

Adventsstaken dekket delvis til et vikepliktsskilt, var beskjeden Trøgstad kommune fikk av Statens vegvesen. Kommunen valgte å fjerne dekorasjonen, og håper at de finner en løsning til neste års julemarkering.

– Den er en tradisjon, men vi får se nærmere på hva vi kan gjøre for å etterkomme kravet fra Statens vegvesen, sier Heidi Haakaas i Trøgstad kommune til avisen.

– Ja, vi kan leve med at de finner en løsning før neste jul, kommenterer Ann-Kristin Enger, det vi ikke kan slå oss til ro med er om staken skulle bli borte.