Hopp til innhold

Siktet for to drapsforsøk

29-åringen som er siktet for terrorplaner og for skuddene mot den jødiske synagogen i Oslo, er nå også siktet for to drapsforsøk.

Skudd mot synagogen
Foto: Knut Falch, Falch, Knut / Scanpix

Opplysningene om den utvidede siktelsen mot 29-åringen kom under et nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett tirsdag, der  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk medhold i kravet om fire nye ukers varetekt med brev- og besøkskontroll.

I tillegg til den opprinnelige siktelsen, mener PST det er grunnlag for å sikte mannen også for å ha skutt mot huset til en T5PC-topp i januar i fjor og for skytingen mot huset til en drapstiltalt 38-åring.

Falsk anmeldelse

I tillegg har PST utvidet siktelsen mot 29-åringen til å omfatte
ransforbund og at han skal ha inngitt en falsk anmeldelse av seg
selv til politiet.

De nye postene i siktelsen kommer i tillegg til punktene om
terrorforbund og trusler om å angripe de amerikanske og israelske ambassadene i Oslo, skytingen mot synagogen i Oslo og for skyting mot huset til en annen kjent profil fra T5PC.

- Kjøper seg tid

29-åringens forsvarer, Arild Holden, mener politiet kjøper seg tid ved å utvide siktelsen.

- Det er ingen direkte bevis i saken, men i høyden indisier. Jeg merker meg at man ber om fire uker på ny samtidig som man er i sluttfasen. Det minner jo litt om å kjøpe seg tid, dette her. Politiet sa at de skulle bli ferdig med etterforskningen i desember 2006. Nå skriver vi snart mai 2007, og ennå har de ikke sendt noen innstilling, sier han.

Avviser kritikken

Politiet, på sin side, avviser kritikken fra 29-åringens forsvarer. Saken har vært under stor utvikling, derfor har det tatt tid, sier politiadvokat Thomas Blom.

- Vi har utvidet siktelsen fordi vi mener det er bevis som gjør at det er riktig å sikte ham for disse nye forholdene. Dette er forhold som har vært under etterforskning ved forskjellige politidistrikt. Vi har relativt nylig overtatt sakene og kommet til det resultatet at det er riktig å sikte ham, sier Blom.

Skjerpet straff for terror

Samtidig sender Justisdepartementet ut et forslag om skjerpet straff for terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger. Grove terrorhandlinger, for eksempel terrorhandlinger der en
rekke menneskeliv går tapt, skal etter forslaget kunne straffes
med fengsel i inntil 30 år, mot 21 i dag.

Høringsnotatet inneholder også andre nye bestemmelser, men i
hovedsak dreier det seg om bestemmelser som viderefører
gjeldende rett i en ny utforming, ifølge Justisdepartementet.