Politiet sikter fem personer for drap eller medvirkning til drap

Oslo-politiet framstiller i ettermiddag fire personer for varetektsfengsling for drapet på en norsk-vietnameser. Fem personer blir løslatt, men er fortsatt siktet i saken.

Parkeringshus Grønland, innkjøring Tøyenbekken

BLE FUNNET LIVLØS I PARKERINGSHUS: Den 44 år gamle norsk-vietnameseren ble funnet livløs i dette parkeringshuset på Grønland natt til tirsdag. Han ble senere erklært død på sykehuset.

Foto: Iram Ansari

De fire personene som blir framstilt på fengslingsmøtet, er siktet for drap eller medvirkning til drap på en norsk-vietnameser som ble funnet død i et parkeringshus på Grønland natt til tirsdag.

I tillegg er ytterligere én person siktet for drap eller medvirkning, men blir løslatt.

Har skjerpet siktelsen for to av de siktede

Tirsdag pågrep politiet til sammen ni personer. Tre av dem var siktet for drap eller medvirkning til drap, mens seks personer var siktet for å ha forsøkt å skjule eller unndra bevis i etterkant av drapet.

Av de tre som var pågrepet og siktet for drap eller medvirkning, fremstilles to for varektektsfengsling. Én løslates, men siktelsen for drap eller medvirkning er ikke frafalt, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

Av de seks som opprinnelig var pågrepet og siktet for etterfølgende bistand, er to nå siktet for drap eller medvirkning. Disse to fremstilles også for varetektsfengsling senere i dag.

De øvrige fire av de seks løslates, men er fortsatt siktet for etterfølgende bistand.

Fengslingsmøte finner sted i Oslo tingrett kl. 13 i dag.

De tre som først ble siktet for drap eller medvirkning skal være en norsk-vietnamesisk kvinne, en norsk-vietnamesisk mann og en norsk mann. To av dem skal være samboere.

– De siktede er i familie eller i en omgangskrets. De er hovedsakelig norsk-vietnamesere. Bare en er etnisk norsk. Jeg vil ikke kalle noen dem kjenninger av politiet, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til NTB.

Skal ha blitt advart

Den drepte mannen er derimot kjent av politiet fra før. Han ble frikjent for et drapsforsøk og for erstatningsplikt, og skal ha blitt advart om at noe kunne skje ham, og han måtte være på vakt.

Advarselen skal være knyttet opp mot miljøet rundt mannen i 30-årene som drapsofferet i fjor vinter ble frikjent for å ha forsøkt å drepe.

Foreløpig har ikke politiet gått ut med dødsårsaken.

– Vi går ikke ut med noe fra den foreløpige obduksjonsrapporten fordi det er helt sentralt i etterforskningen. Det kan bli flere pågripelser. Samtidig ønsker vi opplysninger om noen vet noe om saken, sier Metlid.

Koblet bilbrann til drapet

Tirsdag kveld ca. kl. 18 fikk politiet melding om bilbrann på en parkeringsplass utenfor Romerikssenteret på Kløfta i Akershus. Vitner har fortalt at de så en person løpe bort like etter at bilen begynte å brenne.

Politiet kobler den utbrente bilen til drapssaken.

– Dette er en bil som er svært interessant for politiet, sa Metlid til NRK.

– Den er knyttet til noen av de pågrepne i drapssaken. Denne bilen, observasjoner knyttet til parkeringsplassen og bilbrannen, og av denne bilen og personer de siste dagene, er vi veldig interessert i.

Bilen er en sølvgrå metallic BMW stasjonsvogn 525 2005-modell, med skiboks på taket. Skiboksen hadde samme farge som bilen.

Politiet håper å finne tekniske spor

VIL HA TIPS: Politiet er svært interessert i tips om bilbrannen på Kløfta tirsdag kveld.