Sikrer polarskipet Gjøa

Frammuseet har lenge slitt med finansieringen av et overbygg for polarskuta Gjøa. Nå kommer redningen i form av 20 millioner kroner fra Utenriksdepartementet.

Gjøa innendørs
Foto: Marcus Thomassen, Frammuseet

På Bygdøy er det satt opp et nytt bygg for å sikre båten som Roald Amundsen seilte gjennom Nordvestpassasjen med.

Men Frammuseet, som har finansiert bygningen, har fryktet at de måtte ta opp et stort lån for å ferdigstille prosjektet.

Etter flere avslag, har nå regjeringen bevilget 20 millioner kroner til prosjektet.

Mange år med forfall

Geir Kløver

Geir Kløver

Foto: Frammuseet

– Vi er i gang med bygget. Vi har fått lukket siste vegg, sier direktør for Fram-museet Geir Kløver.

Parallelt med Frammuseet er nok en et trekant-formet bygg under oppføring på
Bygdøy. Kløver gleder seg til å vise frem både bygget og båten den huser neste sommer.

Den historiske båten Gjøa som Roald Amundsen seilte gjennom Nordvestpassasjen med i 1903 har etter mange år med forfall endelig kommet inn i et eget museumsbygg.

– Skal feires

Frammuseet selv har skrapt sammen nesten 60 millioner kroner for å få på plass bygget, og i dag kom nyheten om at regjeringen vil støtte prosjektet med 20 millioner kroner.

– Dette er den beste feiringen av Roald Amundsen som kunne skje. Det er 101 år siden han erobret Sydpolen, og nå har vi fått penger til å gjøre ferdig Gjøa-bygget. Dette er en dag som skal feires, sier Kløver.

Det er Utenriksdepartementet som deler ut pengene i forbindelse med deres arbeid for å fremme Norge som polarnasjon.

Saken fortsetter under bildet

Polarskuta Gjøa utenfor Frammuseet

Polarskuta Gjøa utenfor Frammuseet

Foto: Marcus Thomassen, Frammuseet

Fikk avslag

Kulturdepartementet har tidligere avslått søknad om støtte, så for statssekretær Kjersti Stenseng i nettopp kulturdepartementet var det hyggelig å endelig kunne viderebringe den gode nyheten.

Kjersti Stenseng vraket

Kjersti Stenseng

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg er veldig glad for at vi kan bidra til å ferdigstille bygget her, og bli med å både ta vare på skuta og gjenstandene her, og å bidra til at det blir en viktig arena for å formidle polarhistorie.

– Hvorfor fikk ikke prosjektet støtte fra Kulturdepartementet?

– Det er et godt og viktig prosjekt som de har søkt på i noen år. Det er mange gode prosjekter som står og venter. Vi fant dessverre ikke rom da vi i høst la fram budsjettet, men har nå i fellesskap funnet midler til Gjøa.

Direktør Geir Kløver ved Frammuseet er takknemmelig for støtten og forteller om et stykke viktig norsk historie som nå er sikret.

– Her skal det trekkes bånd mellom historien fra Nansen og Amundsen og til fremtiden. Det skal vises fra norsk polarforskning og norsk innsats i nordområdene blir en permanent del av utstillingen her.