De siste sms-ene fra Sigrid

OSLO TINGRETT (NRK.no): – Sigrid åpnet bildedelingstjenesten Snapchat klokken 00.17.20. Så ble alt stille, forklarte Kripos-etterforskeren i retten.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sigrid-tidslinje» i nytt vindu

Haugerstuen

Politiførstebetjent Ann-Kristin Haugerstuen gikk gjennom bevegelsene til Sigrid og den tiltalte natt til 5. august.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Sigrid brukte mobiltelefonen svært aktivt på vei hjem fra venninnen natt til 5. august i fjor. Derfor mener politiet de nærmest på sekundet kan fastslå når noe skjedde med henne.

Rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) er mandag inne i sin tredje og siste uke.

Les direktereferat fra retten her

Politiførstebetjent Ann-Kristin Haugerstuen fra analyseavdelingen til Kripos gjennomgikk mandag noen av de tekniske bevisene politiet mener knytter sunnmøringen til drapet.

Haugerstuen gikk gjennom Sigrids bevegelser og tiltaltes bevegelser lørdag kveld og natt til 5. august i fjor.

Allerede da Sigrid gikk fra venninnen i Vetlandsveien, begynte hun å sende sms-er, iMessage og bruke Snapchat, forklarte Haugerstuen, som gikk gjennom de skjebnesvangre minuttene.

Hyppig sms-kontakt på vei hjem

Klokken 23.59 sendte Sigrid en sms til en kamerat.

«Er du opptatt nå?» skrev hun.

– Vi mener at det tyder på at hun har begynt å gå, kommenterer Haugerstuen.

Klokken 00.10 sendte hun en melding om at hun var rett ved kameraten, som bor ved Godlia t-basestasjon.

«Nå er jeg rett ved deg, så hvis det kommer noen skumle, løper jeg bare inn til deg,» skrev hun.

Hun holdt kontakt med kameraten disse minuttene.

Klokken 00.14 sendte Sigrid en ny melding til kameraten.

Klokken 00.17.03 sendte Sigrid en iMessage. Hun skrev «Chiller'n hjemme». Denne meldingen er sendt klokken 00.17, og er svar på en tidligere melding der ordet «chiller'n» er brukt. Politiet mener Sigrid sendte denne meldingen rett før hun skulle være hjemme.

Klokken 00.17.20 åpnet hun en Snapchat. Politiet mener det er det siste Sigrid gjorde med telefonen. Klokken 00.17.36 kom det inn en melding. Den ble ikke åpnet.

– Det er et ganske markant skille hvor det ikke er noe aktiv bruk fra Sigrids telefon, sier Haugerstuen.

Politiet har hentet inn over 300.000 trafikkdata-logginger, noe som innebærer både aktive og pasive data. Aktive data er for eksempel en melding som blir sendt, mens passive data er når telefonen har vært skrudd på uten å være i aktiv bruk.

– Tiltalte kan ha vært i området fra 00.13

Bomring Alnabru

Politiet bruker en bompassering i Strømsveien til å knytte tiltalte til stedet for bortføringen av Sigrid Giskegjerde Schjetne, en ti minutters kjøretur unna.

Foto: Svein Olsson/NRK

Politiet har hentet inn over 200.000 bompasseringer 4. og 5. august i fjor.

Haugerstuen la fram dokumentasjon over bompasseringer den tiltalte 38-åringen skal ha foretatt i tidsrommet Sigrid forsvant. Det er tidligere kjent at en bombrikke registrert på den tiltalte 38-åringens Citroën ble fanget opp av en bomstasjon på Alnabru.

Denne registreringen ble gjort klokken 00.04, og politiet mener det er forenlig med at den tiltalte var ved barnehagen på Østensjø i tidsrommet Sigrid forsvant.

– Vi har kjørt fire ruter, og kommet frem til et gjennomsnitt på 9,5 minutter. Tiltalte har dermed hatt en mulighet til å være i Dalbakklveien 00.13, sier Haugerstuen.

Kan like gjerne ha kjørt rett til låven

Forsvarer John Christian Elden gikk rett i strupen på politiets teori om at bilen til tiltalte har kjørt fra Strømsveien til barnehagen.

– Hva er det du har bevis for har skjedd i Strømsveien 00.04? spør Elden.

– Det er en brikke registrert på NN (tiltalte) og registrert på bilen til tiltalte. Den ble funnet i ryggsekken til tiltalte, svarer Haugerstuen.

– Vet dere hvem som kjørte Citroënen på dette tidspunktet?

– Nei, det er ikke noen vitneforklaringer eller bilder som understøtter dette, svarer Haugerstuen.

Elden påpekte at det ikke er foto fra passeringen. Han fikk også frem at det heller ikke eksiterer bilder fra overvåkningskameraer som på for eksempel bensinstasjoner eller vitneforklaringer som underbygger politiets teori om at bilen har kjørt fra Strømsveien til barnehagen på Østensjø.

– Er det noen bevis for at bilen har valgt denne veien? spør Elden.

– Nei, svarer Haugerstuen.

– Bilen kan like gjerne ha kjørt fra Strømsveien til låven som fra Strømsveien til barnehagen, påpeker Elden.

Mandag ble det også lagt fram teledata fra den tiltalte 38-åringens mobiltelefon, samt dokumentasjon av den tiltaltes datatrafikk.

Tiltalte i Sigrid-saken sett bakfra fra vitneboksen i Oslo tingrett

Politiet har gått gjennom loggen til en datamaskin de mener tiltalte har brukt mandag 6. august. Den første artikkelen den tiltalte leser heter «Her slutter alle spor etter Sigrid», på Aftenposten.no.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Leste flere artikler om Sigrid-saken

Politiet har gått gjennom loggen til en datamaskin de mener tiltalte har brukt.

Tiltalte skal ha brukt kameratens pc mandag 6. august fra 12.16 til 12.23. Denne loggen viser at 38-åringen leser flere artikler om Sigrids forsvinning. Sigrid forsvant natt til 5. august.

Den første artikkelen den tiltalte leser heter «Her slutter alle spor etter Sigrid», på Aftenposten.no.

Denne mener politiet han leser klokken 12.21 mandag 6. august. Deretter følger han med på en direktesendt pressekonferanse om Sigrids forsvinning på Db.no, før han leser nok en artikkel om Sigrids forsvinning på regionsavisa Sunnmørspostens nettsider.

Pause fra sosiale medier

Den tiltalte har tidligere vært svært aktiv på Facebook og sin egen blogg, men tok en pause fra sosiale medier i tiden etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant.

Mandag ble det lagt fram teledata fra den tiltalte 38-åringens mobiltelefon, samt dokumentasjon av den tiltaltes datatrafikk.

– 6. til 13. august var han ikke inne på Facebook, sier Haugerstuen i retten.

– Sov ikke i låven

Haugerstuen mener telefonaktivitet tilsier at den tiltalte ikke sov i låven på Bryn i perioden 4. til 15. august. Natt til 4., august og 5. august har ikke telefonen vært skrudd på, og politiet kan derfor ikke si noe sikkert.

I perioden fram til tiltalte dro til Ålesund, sov han blant annet på Romsås, og i Passaten ved en busstasjon. I en periode sov han også hos en bekjent. Natt til 15. august, og frem til 18. august, da han dro til Ålesund, sov den tiltalte igjen i låven.

Haugerstuen forteller at den tiltalte 38-åringen skal ha vært alene i Tømteveien sju ganger fra Sigrid forsvant, og frem til 26. august.

Det er ved den garasjen i Tømteveien at Sigrid ble funnet død.

Den tiltalte sunnmøringen fulgte nøye med under gjennomgangen av teledata, gjorde notater og henvendte seg til dommerfullmektig Nina Andenæs en rekke ganger.