Tiltalte: – Jeg føler en viss skyld for Sigrids død

OSLO TINGRETT (NRK.no): Den tiltalte 38-åringen sier han føler en viss skyld for at han ikke stoppet dem som mobbet ham fra å «gjøre det de gjorde» mot Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Sigrid-tiltalte, Jon Olav Sæther og Nina Prebe

SPØRRES UT: Tiltalte blir i dag spurt ut av aktor Jens Olav Sæther om temaer som helt klart er interessant for tilregnelighetsspørsmålet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Onsdag fortsatte utspørringen av den tiltalte 38 år gamle mannen i Sigrid-saken. Aktor Jens Olav Sæther gikk inn i hva mannen har skrevet på blogger, Facebook og hva han har fortalt til helsepersonell i psykiatrien. Blant annet lurte statsadvokaten på om mannen skiller mellom virkelighet og fantasi i det han skriver.

– Hva som er virkelig er komplisert å svare på, begynte tiltalte.

Et av temaene mannen har skrevet og fortalt om er noen han kaller «the stalking game». Mannen hevder seg plaget og forfulgt, og viser da flere ganger til dette begrepet.

– Hva er «the stalking game»?

– «The stalking game» er organisert mobbing. Det kan være mobbing, forsøk på å få personer til å tippe over. Grunnen til at de gjør det kan være fordi de synes det er morsomt, men det kan også være for å angripe en bestemt person som vet for mye, sier tiltalte fra vitneboksen.

FØLG SAKEN;Fortløpende oppdateringer fra rettssalen

– Har følt skyld

Tiltalte hevder at flere ulike personer er involvert i det som kan forstås som et slags komplott mot ham. Blant annet navngir han flere ulike personer i sin egen familie som deltar i det han mener er organisert mobbing.

I avhør har den tiltalte blitt spurt om han erkjenner skyld for Sigrids død. Han svarer da at han føler en viss skyld, for at han ikke har gjort mer for å forhindre at de som plaget ham, «gjorde det de gjorde mot Sigrid».

– Jeg angrer på at jeg har vært så snill som jeg har vært, og tatt det rolig med informasjon. Jeg sitter på opptak som beviser at folk har plaget meg, sier 38-åringen i retten.

Den tiltalte blir også spurt i retten om han kunne ha gjort noe for å fohindre Sigrids død.

– Kanskje, ved å ha fått fortgang i saken min, og ved å få fortgang i det som har skjedd. Dette er bare en teori, sier 38-åringen.

Med «saken min», viser han blant annet til mobbingen han mener har pågått mot ham.

Tiltalte i Sigrid-saken og de sakkyndige

SAKKYNDIGE: De sakkyndige følger hele rettssaken fra sine plasser rett foran dommerne i rettssal 250. De følger nøye med under denne delen av saken.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Skrev e-post til PST rett etter 22. juli 2011

Statsadvokat Jon Olav Sæther leste også opp en e-post tiltalte har sendt til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

E-posten sendte mannen den 25. juli 2011 like etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

– Jeg ønsker med dette og faktisk engasjere dere i dette. Jeg har en tankegang som gjør at jeg "går i modus", skrev mannen til PST før han begynte å forklare om en metode han mente de måtte bruke "rapid thinking".

Statsadvokatene Sæther og Prebe i Sigrid-saken

DOKUMENTER: Statsadvokatene Jens Olav Sæther (t.v.) og Nina Prebe (t.h.) har gått inn i både Facebook-innlegg, e-poster og annen kommunikasjon fra tiltalte.

Foto: Oyvind Bye Skille

– Hva er rapid thinking?

– Jeg har ingen utdanning i slikt, men det er en metode der tankeprosessene går lynraskt, svarer tiltalte i retten.

– PST godkjente

Han forteller så videre at han til en viss grad kan bruke metoden, og at han blant annet kan skille hva som sies hvis han hører på radio og tv samtidig.

I retten forteller tiltalte at han ville informere PST om «the stalking game».

– Jeg sender bare forslag til biter om "the stalking game" slik at de kan sette seg inn i ulike ting. For folk kan bli påvirket, sier mannen på spørsmål fra aktor.

Videre hevder han at PST støttet ham, og godkjente at han la ut info om begrepet på sine Facebook-sider. Ifølge mannen lå innlegget hans ute i over 8 måneder.

– Hvordan godkjente de den?

– De sendte meg en e-post og sa at det var ok og «bare kjør på», sier mannen.

Nevner Breivik

I utspørringen kommer det fram at den tiltalte har lest en del av det Anders Behring Breivik har skrevet. Aktor leser opp noe av det 38-åringen har skrevet, der det står at han mener Breivik har «en fin logikk, og setter ting sammen bra».

Samtidig sier tiltalte at han advarer mot Breivik, fordi han følger det «lederne vil han skal gjøre». 38-åringen mener sier også at han er uenig i at Breivik ble dømt som tilregnelig.

– Jeg har skrevet mye om Anders Behring Breivik, og er uenige med sakkyndige, sier 38-åringen i retten.

– Hva mener du?, spør aktor Sæther.

– Jeg er uenig i at han er frisk. Han lever basert på norrøn mytologi, og det er en fantasi, sier tiltalte.

Hevder barn ropte tyster

Den tiltalte 38-åringen forklarte også hvordan han mener forfølgelsen av ham kan knyttes til kriminelle med involvering i narkotika og barneporno.

Ifølge mannens forklaring i retten onsdag er det spesielt en person han møtte da han satt inne i Oslo fengsel som står bak forfølgelsen.

Han forteller at barn på Sunnmøre har ropt navnet på den navngitte kriminelle som tiltalte har møtte i Oslo fengsel, og de skal også ha ropt "tyster".

– Gjorde du noe mot disse barna?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Det var mest vondt for meg at det var folk i nærmiljøet som støttet det den kriminelle har gjort, sier mannen.

– Filmet du barna?

– Ja, det gjorde jeg. Jeg ville ha logget det på bånd at det faktisk hadde skjedd, sier mannen.

Han forteller at han gjorde undersøkelser for å finne koblingen mellom Oslo og Sunnmøre. Han fant koblinger, men mener han ikke har nok til å bevise hvordan det henger sammen.

Sigrid-saken – sal 250 i Oslo tingrett

VITNEBOKS: Fra denne vitneboksen forklarer tiltalte om sine begreper og problemer.

Foto: Marius Arnesen / NRK