Sigrid-pårørende utsatt for sjikane

Nærmeste familie og pårørende av Sigrid Giskegjerde Schjetne opplever hets på Sveriges største nettforum.

Bjarne Koren

Bjarne Koren føler seg hengt ut på et svensk nettsted som spekulerer i hva som kan ha skjedd med Sigrid. Koren er faren til venninnen som Sigrid forlot ved midnatt kvelden hun forsvant.

Foto: Privat/Eivind Waage, NRK

Kolbotn 4. oktober

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet drept mandag 3. september.

Foto: Grethe Kielland Jenssen
– Det gjør så utrolig vondt å lese slike ting om sine nærmeste at det er helt ubeskrivelig, sier Bjarne Koren.

Han er faren til venninnen som Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) besøkte før hun gikk hjemover natt til 5. august.

I en diskusjonstråd på det svenske nettstedet spekulerer personer med pseudonym om mulige hendelsesforløp og hva som kan ha skjedd.

Koren kom over siden helt tilfeldig.

– Jeg skulle bare sjekke opp et foretaksnummer på firmaet mitt, og da dukker plutselig navnet mitt opp på en svensk side.

Les alt om Sigrid-saken

– Hengt ut som pedofil

Diskusjonsforumet er, ifølge det svenske nettstedet nyheter24.se, Sveriges største nettforum med omtrent 680.000 medlemmer.

Du trenger ikke å være registrert bruker for å kunne lese hva som står der.

– Jeg satte meg ned for å se hva dette var for noe, og jeg fikk jo sjokk – direkte sjokk av all den hetsen som framkom. Hvor en etter en ble uthengt som mordere og drapsmenn. Det var helt tragisk. Det er en vanvittig hets vi er blitt utsatt for på disse sidene.

I starten av leteaksjonen etter Sigrid måtte en Facebook-side stenges da det spekulasjonene tok overhånd og ble plagsomme for familien.

På det svenske nettstedet har den nærmeste familien til Sigrid opplevd grafsing i personlige opplysninger. Deltagerne i forumet går svært langt i å legge ut detaljer rundt adresser og navngitte personer.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med de ansvarlige bak den aktuelle nettsiden

Mye av det som skrives i diskusjonen er så grovt at det rett og slett ikke egner seg å gjengi.

– Jeg er jo da kriminell, jeg driver med smugling, jeg er sannsynligvis pedofil i likhet med sønnen min. Og datteren min er utilregnelig og gal, og «you name it». Det samme med foreldrene til Sigrid, venner av Sigrids familie, venner av meg som har vært med på å lete, ramser Koren opp.

Forsker: Vanskelig avveining for media

Karoline Andrea Ihlebæk er forsker ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Hun påpeker at nettsiden opererer utenfor redaktøransvaret og medienes etiske retningslinjer.

– Selv om nettstedet har noen debattregler, så fronter de et syn på ytringsfrihet og det frie ord som en essensiell rettighet, og at terskelen for å ytre seg skal være veldig, veldig lav, uttaler Ihlebæk.

At norske nettaviser har sterk moderering av diskusjoner og kommentarfelt, kan føre til at flere nå oppsøker steder med andre terskler.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om det, men det er helt klart et mulig utfall ved at nettdebattene i avisene blir strengere. Hvor grensene skal gå, er helt klart en vanskelig avveining i nettavisene også, sier Ihlebæk.

Konspirasjonsteorier

Diskusjonen om drapet på Sigrid har over 800 sider og nesten 10.000 innlegg. Diskusjonen pågår fortsatt med mange innlegg daglig.

Blant medlemsmassen finnes også en god del norske brukere,

Ved å bruke bruddstykker fra saker i media og informasjon tilgjengelig på nettet, prøver medlemmene som diskuterer å sette ting i sammenheng.

– Hva slags koblinger de greier å trekke mellom mennesker – det er helt ubeskrivelig, sier Koren.

Initialer blir ofte brukt ved omtale av navngitte personer.

Koren opprettet selv en profil for å følge med på siden.

– Jeg vil ikke la denne stå ulest nå, for jeg vil vite hva slags hets som framsettes mot mine barn, sier Koren.

NRK har vært i kontakt med familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne via deres talsperson. De er informert om denne nettsiden, men ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.