Hopp til innhold

Sier nei til forbud mot sexsalg

Søndag foreslo byrådslederen i Oslo å kriminalisere sexsalg for å få bort gateprostitusjonen. Nå får han på pukkelen av Pro Sentret, som er kommunens eget hjelpetilbud for prostituerte.

Gateprostitusjon i Oslo

Et forbud mot sexsalg vil ikke hjelpe de svakeste i samfunnet. Det mener Pro Sentret som kritiserer helgens forslag fra byrådslederen i Oslo.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

– Man tar ikke vare på de svakeste og mest sårbare ved å gjøre dem til kriminelle. Derfor er ikke dette veien å gå i et samfunn som mener å være tuftet på humanistisk tradisjon, sier leder ved Pro Sentret Bjørg Norli til NRK.

Frykter økning i gateprostitusjon

Selv om byrådsleder Stian Berger Røslands eget parti Høyre har vært for å oppheve loven om sexkjøp fra 2009, sa han søndag at han selv mener det motsatte.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland frykter mer synlig gateprostitusjon i Oslo.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Å oppheve loven vil i praksis åpne for fullstendig frislipp. Jeg har kommet til at Stortinget tvert imot må vurdere den andre ytterliggående muligheten - å forby både kjøp og salg av sex, sier byrådslederen.

Røsland sier at han frykter konsekvensene dersom sexkjøpsloven fjernes.

– Jeg er redd for at vi da får tilstandene vi hadde før loven ble innført, med betydelig åpen gateprostitusjon hvor det var nærmest umulig å gå på gaten uten å få en rekke tilbud om seksuelle tjenester.

Feil fokus

Pro Sentrets leder uenig med sin egen sjef og mener at å ensidig fokusere på kriminalisering innebærer at man er mer opptatt av hvordan ting ser ut.

Leder ved Prosentret Bjørg Nordli.

Pro Sentrets leder Bjørg Norli mener kriminalisering av sexsalg er en dårlig løsning.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Å bare fjerne symptomet er ikke en god løsning på sosiale problemer i et samfunn som kan være stolt av seg selv. Her vil man bare fjerne kvinnene som synes, i stedet for å gjøre tiltak som kan hjelpe de som ser på prostitusjon som eneste utvei, sier hun.

Går mot strømmen

I tillegg til motstand fra Pro Sentret vet Stian Berger Røsland at forslaget hans neppe faller i god jord sentralt i eget parti. Likevel står han fast på at debatten bør tas.

– Det er klart at dette er et kontroversielt forslag som nok går i motsatt retning av hva mange ser for seg. Men min jobb er å peke på de negative effektene en fjerning av dagens regulering vil få for bybildet i Oslo, sier Røsland.

Samtidig legger ikke Bjørg Norli skjul på at den synlige prostitusjonen kan bli mindre, hvis Røsland får det som han vil. Men hun står fast på at det er dårlig bruk av ressurser.

– Hvis målet er å bruke masse ressurser på å følge etter og pågripe folk som selger seksuelle tjenester så er det klart man kan oppnå det. Men hvis målet er å finne tiltak som skal bidra til at folk ikke finner prostitusjon som et alternativ, så tviler jeg på at man vil oppnå det med en kriminalisering.