Hopp til innhold

Sier nei til dieselforbud i Oslo

Et dieselbilforbud på sterkt forurensede dager blir for komplisert å innføre, mener Statens vegvesen.

Rush-trafikk

Oslo har lenge slitt med dårlig luft på sterkt forurensede dager.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK

Flere og flere peker på NOx-utslipp fra dieselbiler som den store synderen når små barn, astmatikere og folk med luftveisplager og hjerteproblemer må holde seg innendørs de verste vinterdagene.

Oslo kommune gikk derfor i fjor inn for at det i vinter kunne bli forbudt å bruke privatbiler som går på diesel på deler av det kommunale veinettet.

Men i et brev som ble sendt til byrådsvadelingen for miljø og samferdsel i Oslo kommune mandag, kommer det frem at Statens vegvesen mener et slikt forbud blir vanskelig, skriver Aftenposten.

Mangler gode alternativer

Ing-Christine Ericsson

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Oslo, Ing-Christine Ericson.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Et hovedproblem er at det mangler gode reisealternativer. I brevet konkluderes det med at et forbud hindrer folk med dieselbil å komme raskt nok til viktige steder, som for eksempel til sykehus.

Flere tusen bilister ville ved et forbud hatt behov for alternativ transport. Vegvesenet mener det vil være en utfordring å sikre dette på kort varsel.

– Vi vil ikke kunne gi god nok informasjon og skilting i god nok tid, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen Oslo, Ing-Christine Ericson til NRK.

– Vi antar samtidig at det vil være ekstra vanskelig å informere de som kommer med ferger fra utlandet eller fra Gardermoen, og har bilen parkert der i forbindelse med flyreise.

Hva syns du om at det ikke blir dieselforbud i Oslo? Diskuter nederst i artikkelen.

– Forbud kan øke ulykkesrisikoen

I tillegg mener Statens vegvesen at det vil være større ulykkesrisiko for tungtransport som må kjøre på dårligere veier.

– Den lille andelen tungtransport som kan legge veien utenom Oslo vil måtte bruke et veinett som er dårlig. Dette mener vi vil kunne øke ulykkesrisikoen, sier Ericson.

Vegvesenet legger til at de nå vil samarbeide med Oslo kommune for å se på hva de kan gjøre med den høye luftforurensning i byen.

– Vi er bevisst utfordringene med høy luftforurensing i Oslo, og ønsker i det videre et konstruktivt samarbeid med alle relevante parter for å få gjennomført tiltak som kan bedre luftkvaliteten, ikke bare på de verste enkeltdagene, men også gjennom måneder og år, skriver de i brevet til kommunen.

NRK spådde allerede i juni fjor at et dieselforbud er så komplisert at det aldri vil bli gjennomført.

Se video: Vil forby dieselbiler i Oslo

Vil forby dieselbiler i Oslo